Svetosavska akademija: Nagrađeni najbolji učenici i prosvjetni radnici

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, u Domu kulture sinoć je obilježena Svetosavska akademija 2020.

Hor Muzičke škole “Sveti Roman Melod” veče je otvorio stihovima najstarije srpske himne posvećene Svetom Savi, a o prvom srpskom prosvetitelju i učitelju besjedio je prof. dr Vladislav Topalović, dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči.

“Sveti Sava ne smije biti protjeran iz škola u crkvene porte kao što je to bilo u jednom periodu naše istorije. On je začetnik škola kod Srba i to se mora poštovati. Često zaboravljamo da Sveti Sava nije bio samo prvi srpski prosvetitelj nego i revolucionar. Nije li se on kod Srba pobunio prvi protiv despotije, monarhije, bogatstva, krune i porfire. Sve mu je to pripadalo i sve mu je to nuđeno”, između ostalog istakao je Topalović.

Na svetosavskom saborovanju, zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović i predsjednik SPKD “Prosvjeta” Radomir Vučković, Opštinske nagrade i Prosvjetina priznanja uručili su prosvjetnim radnicima i učenicima koji su ostvarili zavidne rezultate na raznim takmičenjima.

Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju “Djeca u saobraćaju” nagrađeni su učenici OŠ “Sveti Sava”, Sara Adžić i Stefan Glogovac, ali i njihov profesor Marko Zlatanović. Učenica Jana Antelj nagrađena je za prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike i srpskog jezika, kao i za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju. Nagrađena je i nastavnica srpskog jezika Dragana Ćorić, a nastavnik Ranko Koprivica svoju nagradu poklonio je učenici Jani Antelj.

Učenik Igor Zelenović i nastavnik Zoran Vidaković, nagrađeni su za prvo mjesto u skoku u dalj, na regionalnom i republičkom takmičenju. Tamara Mučibabić i nastavnica Dragana Grgur nagrađene su za osvojeno prvo mjesto na likovnom konkursu u organizaciji RPZ.

Pod mentorstvom nastavnika Miljana Gutovića, nagrade su uručene i učenicama Muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz Gacka. Sretenka Šupljeglav je nagrađena za osvojeno prvo mjesto u klaviru na Majskim susretima i prvo mjesto na Černi festu, u Lazarevcu. Jana Antelj je nagrađena za osvojeno drugo mjesto na Černi festu u Lazarevcu.

Kada su u pitanju srednjoškolci, nagrađeno je čitavo odjeljenje IV G2 i njihov profesor Jovana Petković, za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz predmeta Demokratija i ljudska prava. Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike nagrađene su učenice Anđela Crnogorac i Ivana Grgur, kao i njihovi profesori Laura Dostinić i Branko Čabrilo. Učenica Jelena Pušara nagrađena je za osvojeno prvo mjesto iz Ruskog jezika, dok je učenik Bojan Kuljanin nagrađen za treće mjesto na Olimpijadi iz Ruskog jezika u Novom Sadu. Nagrađen je i njihov mentor, profesor Mirjana Slijepčević. Učenica Elena Milošević i njen profesor Višnja Tepavčević nagrađene su za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz Engleskog jezika.

Pod mentorstvom profesora Milanke Okiljević nagrađeni su učenici Luka Ivanović za osvojeno prvo mjesto na regionalnom i treće na republičkom takmičenju iz mehanike, i Jovan Beatović za osvojeno drugo mjesto na regionalnom i prvo na republičkom iz ovoga predmeta. Za osvojeno drugo mjesto iz mašinske grupe predmeta, nagrađen je učenik Ivan Vuković i profesori Rada Mastilović, Olga Lažetić i Srđan Mandić.

U večeri nagađivanja najboljih, pod mentorstvom profeosor Radan Popović, nagrada je pripala i ženskoj ekipi za osvojeno prvo mjesto na republičkom takmičenju u malom fudbalu, kao i muška ekipa koja je bila druga na regionalnom takmičenju u košarci.

U konkurenciji literarnih radova po konkursu “Svetosavlje, jedini izbor u vremenu iskušenja”, dobitnici nagrada su učenici SŠC “Pero Slijepčević” i OŠ “Sveti Sava”. Prvu nagradu po ovom konkursu osvojila je učenica Anđela Prstojević, drugu je dobio Ognjen Bošković, a treću Milanka Stevanović.

Čestitajući praznik, sradačne čestitke u ime Opštine Gacko svim nagrađenima uputio je zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

Prosvjeta je nagradila i najvjernije čitaoce Narodne biblioteke – Koviljku Okiljević, Sandru Mastilović, Jovana Delića, Milicu Lečić, Andrijanu Šarović, Anđelu Prstojević i Sašku Tepavčević.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa, pjesmom i recitacijama predstavili su se učenici Osnovne i Srednje škole iz Gacka, te pjesnikinja iz Bileće, Zdravka Babić.

Podijelite vijest