Светосавска академија: Награђени најбољи ученици и просвјетни радници

У организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, у Дому културе синоћ је обиљежена Светосавска академија 2020.

Хор Музичке школе “Свети Роман Мелод” вече је отворио стиховима најстарије српске химне посвећене Светом Сави, а о првом српском просветитељу и учитељу бесједио је проф. др Владислав Топаловић, декан Богословског факултета у Фочи.

“Свети Сава не смије бити протјеран из школа у црквене порте као што је то било у једном периоду наше историје. Он је зачетник школа код Срба и то се мора поштовати. Често заборављамо да Свети Сава није био само први српски просветитељ него и револуционар. Није ли се он код Срба побунио први против деспотије, монархије, богатства, круне и порфире. Све му је то припадало и све му је то нуђено”, између осталог истакао је Топаловић.

На светосавском саборовању, замјеник начелника општине Гацко Радоица Антуновић и предсједник СПКД “Просвјета” Радомир Вучковић, Општинске награде и Просвјетина признања уручили су просвјетним радницима и ученицима који су остварили завидне резултате на разним такмичењима.

За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу “Дјеца у саобраћају” награђени су ученици ОШ “Свети Сава”, Сара Аџић и Стефан Глоговац, али и њихов професор Марко Златановић. Ученица Јана Антељ награђена је за прво мјесто на регионалном такмичењу из математике и српског језика, као и за освојено треће мјесто на републичком такмичењу. Награђена је и наставница српског језика Драгана Ћорић, а наставник Ранко Копривица своју награду поклонио је ученици Јани Антељ.

Ученик Игор Зеленовић и наставник Зоран Видаковић, награђени су за прво мјесто у скоку у даљ, на регионалном и републичком такмичењу. Тамара Мучибабић и наставница Драгана Гргур награђене су за освојено прво мјесто на ликовном конкурсу у организацији РПЗ.

Под менторством наставника Миљана Гутовића, награде су уручене и ученицама Музичке школе “Свети Роман Мелод” из Гацка. Сретенка Шупљеглав је награђена за освојено прво мјесто у клавиру на Мајским сусретима и прво мјесто на Черни фесту, у Лазаревцу. Јана Антељ је награђена за освојено друго мјесто на Черни фесту у Лазаревцу.

Када су у питању средњошколци, награђено је читаво одјељење IV Г2 и њихов професор Јована Петковић, за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из предмета Демократија и људска права. За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из физике награђене су ученице Анђела Црногорац и Ивана Гргур, као и њихови професори Лаура Достинић и Бранко Чабрило. Ученица Јелена Пушара награђена је за освојено прво мјесто из Руског језика, док је ученик Бојан Куљанин награђен за треће мјесто на Олимпијади из Руског језика у Новом Саду. Награђен је и њихов ментор, професор Мирјана Слијепчевић. Ученица Елена Милошевић и њен професор Вишња Тепавчевић награђене су за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из Енглеског језика.

Под менторством професора Миланке Окиљевић награђени су ученици Лука Ивановић за освојено прво мјесто на регионалном и треће на републичком такмичењу из механике, и Јован Беатовић за освојено друго мјесто на регионалном и прво на републичком из овога предмета. За освојено друго мјесто из машинске групе предмета, награђен је ученик Иван Вуковић и професори Рада Мастиловић, Олга Лажетић и Срђан Мандић.

У вечери нагађивања најбољих, под менторством профеосор Радан Поповић, награда је припала и женској екипи за освојено прво мјесто на републичком такмичењу у малом фудбалу, као и мушка екипа која је била друга на регионалном такмичењу у кошарци.

У конкуренцији литерарних радова по конкурсу “Светосавље, једини избор у времену искушења”, добитници награда су ученици СШЦ “Перо Слијепчевић” и ОШ “Свети Сава”. Прву награду по овом конкурсу освојила је ученица Анђела Прстојевић, другу је добио Огњен Бошковић, а трећу Миланка Стевановић.

Честитајући празник, срадачне честитке у име Општине Гацко свим награђенима упутио је замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

Просвјета је наградила и највјерније читаоце Народне библиотеке – Ковиљку Окиљевић, Сандру Мастиловић, Јована Делића, Милицу Лечић, Андријану Шаровић, Анђелу Прстојевић и Сашку Тепавчевић.

У културно – умјетничком дијелу програма, пјесмом и рецитацијама представили су се ученици Основне и Средње школе из Гацка, те пјесникиња из Билеће, Здравка Бабић.