Svečanom akademijom otvoren 19. Naučni skup istoričara

U Domu kulture u Gacku, svečanom akademijom i dodjelom nagrade „Vladimir Ćorović“, sinoć je otvoren 19. Naučni skup istoričara, koji je i ove godine okupio eminentna imena srpske istoriografije.

Prema ocjeni žirija, slavodobitnik ovogodišnje nagrade je akademik prof. dr Zoran Lakić, redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kome je tokom večeri uručena nagrada za životno djelo.

Da je Gacko od sinoć postalo centar istorije kao nauke, poručio je domaćin ovih susreta, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Radomir Vučković, pozdravljajući učesnike ali i one koji su i ove godine dali nesebičnu podršku organizovanju skupa.

Naučni skup istoričara otvorio je načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Gačani su bili predvodnici Srpskog naroda u mnogim ratovima, vijekovima, bunama ali i u mnogim perima. S toga, možda i ima neke pravde da se ovi susreti održavaju baš u Gacku“, rekao je Radmilović, koji je svim učesnicima poželio uspješan rad na ovogodišnjim susretima.

Svečanoj akademiji prethodilo je otvaranje izložbe slika sa Desetog saziva Likovne kolonije „Gacko-Klinje“ 2017. Kulturno-umjetnički program je upotpunio svečano veče, pa je tako sve pristutne pozdravio Hor „Sv. Novomučenik Stanko“ iz Nikšića, učenice SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka, Svjetlana i Sonja Babić kao i narodi guslar Momir Avdalović.

I ove godine, susreti su okupili brojna imena poznatih istoriografa iz R. Srpske, Srbije, Crne Gore, a na zadovoljstvo organizatora, učešće su imali i istoričari iz Bugarske, Rumunije, Rusije, te istoričari iz Austrije.

Jutros su učesnisi Naučnog skupa u društvu domaćina i predstavnika Boračke organizacije Gacko, posjetili Spomen-sobu borcima otadžbinskog rata u Gacku, nakon čega je uslijedila prijepodnevna sesija na kojoj će istoričari izložiti svoje referate na temu „Istorija srpske državnosti“. Tokom dana, u planu je i posjeta učenicima i profesorima SŠC „Pero Slijepčević“. Za sutra je planiran istorijski čas i promocija Prosvjetinih izdanja u Parohijskom domu u Danićima, kao i istorijski čas kod crkve na Dražljevu.

Ćorovićevi susreti ove godine traju do nedelje, 24. septembra. Nakon rada u Gacku, učesnici skupa večeras odlaze i u Bileću, gdje će se na svečanoj akademiji dodijeliti nagrada „Svetozar Ćorović“.

Podsjećamo, manifestacija „Ćorovićevi susreti“ održavaju se u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Gacku i Bileći, pod pokroviteljstvom Opština Gacko i Bileća, Ministarstva nauke i tehnologije RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Podijelite vijest