Sutra totalno pomračenje Sunca

Još nekoliko dana dijeli nas od proljećne ravnodnevice i početka proljeća, ali ove godine početak proljeća biće praćen sa nekoliko zanimljivih astronomskih pojava.

Ovogodišnja proljećna  ravnodnevnica nastupiće u petak, 20. marta. Istog dana imaćemo prilike da posmatramo pomračenje Sunca, a te večeri pojaviće se i, u javnosti poznati “supermjesec“.

Pomračenje će početi u 08:41 časova, kada će polusjenka Mjeseca prvi put dodirnuti površinu naše planete. Sjenka Mjeseca će stići do površine Zemlje u 10:09 časova i tada će se prvi put videti totalno pomračenje Sunca. Maksimum pomračenja nastupiće u 10:45 časova, kada će, u zoni totalnog pomračenja Mjesec potpuno prekriti našu zvijezdu. Totalno pomračenje trajaće najduže dva minuta i 47 sekundi, i vidjeće se sa Farskih ostrva. Poslednji dio naše planete izaćiće iz sjenke Meseca u 11:22 časova, a iz polusjenke 12:50 časova , kada će pomračenje završiti.

U našim krajevima djelimično pomračenje Sunca počeće u 09:40 časova, i trajaće do 11:58 časova. Maksimum pomračenja nastupiće u 10:48 časova. U trenutku maksimuma Mjesečeva senka prekrivaće 45.7% diska Sunca.

(svetnauke.org)

Podijelite vijest