Stručno-operativni tim za Kovid-19: Doneseni novi zaključci

Danas u 8 časova, u kabinetu načelnika opštine, održana je sjednica Stručno-operativnog tima za Kovid-19.

Epidemiološka situacija u Gacku opet je zabrinjavajuća. Raste broj zaraženih, testiranih i lica koja su pod temperaturom.  

Danas nije bilo testiranja. Za 15 ranije testiranih lica, stigao je rezultat i kod 11 osoba je potvrđenio prisustvo koronavirusa. Na bolničkom liječenju nalazi se 12 pacijenata. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 60 osoba, potvrdila je direktor Doma zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“, Nevena Miljković Mandić i zahvalila se preduzeću RiTE Gacko na donaciji Domu zdravlja u vidu 75 litara dezinfekcionih sredstava i dvije pumpe za dezinfekciju prostorija.

Na današnjoj sjednici doneseni su sledeći Zaključci:

  1. Postupa se, u cjelosti, prema zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, bez uvođenja restriktivnijih mjera.
  2. Obezbijeđen je kontinuiran rad inspekcijskih organa na poštovanju mjera gdje se svakodnevno dostvljaju izvještaji prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS i Inspektoratu RS.
  3. Trenutna epidemiološka situacija po izvještaju Doma zdravlja je sljedeća: U posljednjih 8 dana 40 osoba je pozitivno, umrle su dvije osobe, a na bolničkom liječenju je 12 pacijenata.
  4. Zabranjuje se posluživanje pića i jela u Parohijskom domu, što važi i za sjutri dan sahrane prilikom izlaska na groblje, a isto važi i za parastose (samo vjerski dio obreda). Zabrana se odnosi i za seoska područja.

Po preporuci Štaba sve opštinske službe su redukovale broj zaposlenih i tamo gdje je bilo moguće organizovan je rad od kuće, kako bi se izbjegle posledice trenutne epidemiološke situacije.

Štab za vanredne situacije, sagledavajući trenutnu epidemiološku situaciju u našoj opštini, Republici Srpskoj i okruženju, apeluje na sve građane da budu disciplinovani i ponašaju se u skladu sa propisanim mjerama koje prema Zaključcima Republičkog Štaba za  Vanredne Situacije važe do 18. marta.

Podijelite vijest