Stipendije za sve studente – ugovori danas potpisani

stipen_3

Danas su u maloj Sali SO-e Gacko potpisani ugovori za studentske stipendije koje se finansiraju opštinskim Budžetom za 2012. godinu.

Načelnik Opštine, Milan Radmilović, je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je lokalna zajednica uspjela da obezbjedi sredstva koja omogućavaju stipendiranje svih studenata koji su ostvarili pravo stipendiranja.

„Ove godine stipendije je dobilo 226 studenata i smatramo da je to dobar stimulans za školovanje. Ukupno je predato 245 zahtjeva od kojih je 226 ostvarilo pravo na stipendiju, 10 nije ispunilo uslove konkursa, a 9 studenata je pravo na stipendiju ostvarilo po nekom drugom osnovu”- rekao je Radmilović.

Administrativna služba Opštine Gacko, i ove godine, provela je konkurs za dodjelu studentskih stipendija, nakon čega je komisijski, na osnovu skupštinske Odluke i Pravilnika o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju odredila konačnu listu redovnih studenata, koji su ostvarili to pravo za ovu budžetsku godinu.

“I ove godine, kao i predhodne dvije, Opština Gacko će stipendirati sve studente koji su ispunili uslove konkursa. I ove godine je učinjen veliki napor u finansijskom smislu da se izdvoje sredstva za tu populaciju.

Opština Gacko projekatom pripravnika i projektom stipendiranja za sve studente pokušava da stimuliše omladinu Gacka da se obrazuju i što je najbitnije ostanu u Gacku.

Bitno je naglasiti da smo u prošloj godini napravili dodatni napor da nadoknadimo 2 od 3 stipendije koje su se godinama prenosile kao dug i učinićemo sve da isplata stipendija bude redovna”- istakao je zamjenik načelnika Radoica Antunović.

Ukupna sredstva Budžeta za 2012. godinu izdvojena za ove namjene su 240.000 KM, a pojedinačne mjesečne stipendije iznose od 72,00 KM do 162.00 KM.

Visina stipendija određuje se na sledeći način:

–         Za studente II godine – po koeficijentu 0.72 od najniže cijene rada, a iznos stipendije 72.00 KM,

Ako je prosjek ocjena 8.5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 20% što iznosi 86.40 KM;

Ako je prosijek ocjena 9.5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 50 % što iznosi 108.00 KM.

–         Za studente III godine – po koeficijentu 0.9 od najniže cijene rada,  a iznos stipendije 90.00 KM;

Ako je prosjek ocjena 8.5 I više, onda povećanje koeficijenta iznosi 20% a iznos stipendije je 108.00 KM;

Ako je prosjek ocjena 9.5 i više, onda povećanje koeficijenta iznosi 50% a iznos stipendije 135.00 KM.

–         Za studente IV,V,VI godine i  apsolvente po koeficijentu 1,08 od najniže cijene rada , a iznos stipendije je 108.00 KM,

Ako je prosjek ocjena 9.5 i više, onda je povećanje koeficijenta 50% a iznos stipendije 162.00 KM.

stipen_1

stipen_3

stipen_4

 

Podijelite vijest