SŠC „Pero Slijepčević“: Održano takmičenje iz demokratije

U okviru projekta „Ja građanin“, juče je u SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko održano školsko takmičenje iz predmeta demokratija i ljudska prava. Svoje znanje na teme koje su goruće i na globalnom planu, odmjerili su dva razreda gimnazije i jedan razred ekonomske škole. Teme su i ovaj put bile raznovrsne i odnosile se na probleme nasilja u porodici, kupovinu diploma i problem zagađenja grada.

Najuspješniji, koji su i osvojili prvo mjesto, bili su učenici 4.g1, koji su obradili problem „Nasilje u porodici“. Na drugom mjestu našla se tema „Kupovina diploma“, koju su razradili učenici 4.g2, dok je na trećem mjestu našao 3. razred ekonomske, sa temom „Zagađenje grada“.

Do rješenja, u zavisnosti od problema kojim su se bavili, učenici su dolazili prikupljajući informacije od nadležnih institucija, opštinskih vlasti, udruženja i organizacija i samih građana od kojih su kroz ankete tražili mišljenje. Neki od njih su uradili i letke kao promotivni materijal na zadatu temu.

Mentori na takmičenju bili su profesori Nedeljka Dostinić i Jovana Petković, koji su učenicima davali smjernice tokom odabira i kreiranja projekata.

Kako saznajemo, zbog nedostatka sredstava, ove godine regionalno takmičenje neće biti održano.

 

Podijelite vijest