Средњошколци представили краткометражни филм “Стопе”

Ученици 4Г1 јуче су у просторијма школе представили краткометражни филм “Стопе”, који је урађен у склопу пројекта “Ја грађанин” који се сваке године спроводи у овиру предмета Демократија и људска права. Бавили су се проблемом одласка младих са простора Републике Српске. Филмом су поручили “Остајмо овдје”, а све зарад борбе за бољу будућност. Према ријечима ментора, проф. Јоване Петковић, то могу учинити само кроз активизам и уједињење са младима широм земље, јер само на тај начин могу остварити своја права и надати се бољем животу.

“Друштвена дезорганизација, стање аномије, партократија и одсуство перспективе били су једни од разлога због којих су ученици изабрали баш ову тему. Свједоци смо да свакодневно овај проблем ескалира и да постаје један од највећих проблема са који се суочава РС. Драго ми је да су ученици 4Г1 изабрали баш овај проблем и што су покушали да пронађу нека од могућих рјешења”, рекла је Петковић.

У оквиру пројекта истраживали су различите изворе информација и уочили су да постоје одређени закони у омладинског организовању. Међутим, мјере које држава предузима углавном су декларативне и не ради се на њиховој реализацији.

Ученици као једну од алтернативних мјера која би помогла да се превазиђе проблем одласка младих, предлажу увођење адекватног закона на ентитетском нивоу. Укидање непотизна и корупције, буђење свијести код других да такве појаве пријаве, те адекватна економска политика, само су неке од алтернативних мјера којима би се превазишао овај проблем, поручили су средњошколци. У супротном, Република Српска остаће земља стараца која неће имати своју будућност.

У реализацији пројекта, ученицима су помогли Синдикат предузећа РиТЕ Гацко, ЈУ “Културно – спортски центар” Гацко, те локални кафићи у чијим просторима су снимљене неке сцене из филма.

У четвртак 28. фебруара, организују и хуманитарну приредбу која ће се одржати у Дому културе у Гацку са почетком у 20 часова. Цијена улаза је 1,00 КМ, а сва прикупљена средства ће бити усмјерена хуманитарној организацији „Срби за Србе“.