SPKD „Prosvjeta“ Gacko na sajmu knjiga u Beogradu

Na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, održanom od 20. do 27. oktobra, SPKD „Prosvjeta“ Gacko, OO Gacko, imala je aktivnog učešća. Ove godine imali su izložbeni štand u hali 1 Beogradskog sajma. Na štandu su bila izložena izdanja knjiga našeg odbora Prosvjete, glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“  i IP „Filišp Višnjić“ iz Beograda.

U salama za prmociju, organizovali su predstavljanje Prosvjetinih izdanja: „Između srpstva i jugoslovenstva“ Draga Mastilovića, „Krst na stambolskoj kaldrmi“ Đorđa Dabarčića, Zbornik radova sa 14. Ćorovićevih susreta – Naučni skup istoričara, Nove zore, Kalendara za 2013. godinu, zbirke pjesama „Zemlja Hercegova“ Dragutina Draga Papovića, „Deminizacija Srba“ Emila Vlajkija i zbirka pjesama „Zapiši to Rajko“ Rajka Petrova Noga. Zbirka pjesama „Zemlja Hercegova“ dospjela  je na Prosvjetin štand na sajmu, kao i zbirka pjesama „Orlovi i grobovi“ mladog pjesnika, Rada Crnogorca.

„Promocije su potekle uz veliki interes publike i medija, i svih prisutnih na sajmu. Na štandu Republike Srpske takođe smo imali predstavljanje Prosvjetinih izdanja, gdje su se opet pojavila i neka izdanja „Prosvjete“ Gacko – „Kalendar“, „Nova Zora“, „Između srpstva i jugoslovenstva“, kao i izdanja glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“, a prije svega knjige Prosvjetinog kola – „Zaboravljeni književnici“ Gorana Maksimovića, „U odbranu srpske ćirilice“ Miloša Kovačevića i „San i java“ Ranka Risojevića“. Štand SPKD „Prosvjeta“ Gacko i IP „Filip Višnjić“ posjetili su najviši predstavnici Republike Srpske, izraelski ambasador kao i predsjednik glavnog Odbora SPKD „Prosvjeta“, Slobodan Savić“, istakao je predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko, prof. Radomir Vučković.

Tokom sajma, u Domu vojske Srbije, održan je i Savjet Ćorovićevih susreta, kojim je predsjedavao akademik prof. dr  Vojislav Maksimović. Na dnevnom redu je bila analiza 15. Ćorovićevih susreta i pripreme za 16. susrete naredne godine. Tema narednih, 16.  susreta biće „Prvi svjetski rat u Bosni i Hercegovini“.

Promocija romana „Krst na stambolskoj kaldrmi”

SPKD Prosvjeta Mostar, večeras organizuje promociju romana „Krst na stambolskoj kaldrmi“ i sedam zbirki pjesama profesora Đorđa Dabarčića iz Gacka. Promocija će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru, sa početkom u 19:00 sati.

 

Podijelite vijest