Slava Hrama Svetog Petra Cetinjskog u Medanićima

Danas, kada se sjećamo Apostola i Evanđelista Luke i kada se opraštamo od divnog i slavnog Vladike, proslavljena je slava Hrama Svetog Petra Cetinjskog u Medanićima kod Gacka.

Hram je podignut prije par godina naporima čestitih domaćina ovog sela, koji su jutros poranili i spremno dočekali blagu vijest i drage goste. Među gostima bili su arhimandrit Isaia i đakon Pavle iz Trebinja, koji su sasluživali ovdašnjem parohu.

Liturgija je služena na mjestu koje  budi osjećaj prožimanja zemlje i neba. Na obodu gatačkog polja, zraci jutarnjeg sunca, praćeni zvukom zvona – a sa ovog mjesta vidimo ih čak dvanaest, otkrivaju prostranstvo koje se na horizontu neprimjetno spaja sa oblacima i pozivaju na Hvalu Bogu. Vidjeći slavu Božiju iskaznu u savršenoj tvoračkoj moći i ljubavi, čovjek nije ni mogao ne sazidati dom Gospodnji. Tek ovdje gromko odzvanja prokimen: „Po svoj zemlji izađe glas njihov …“.

Liturgijsko sabranje produženo je za trpezom, gdje su okupljeni (Grčići, Pušare, Milićevići, Rambati, Miloševići)  sabirali utiske o gradnji nedavno završenog hrama, a naročito dirljiva uspomena ostaće dar blagopočivšeg Vladike, koji je čuvši da se u Hercegovini gradi prvi hram posvećen Sv. Petru Cetinjskom, poslao kivot sa česticom moštiju Svetitelja.

D. Orašanin (Eparhija ZHiP)

Podijelite vijest