Skromno i dostojanstveno proslavljen Trojičindan – Krsna slava opštine Gacko i Sabornog hrama

Praznično i radosno, u nešto dugačijim okolnostima, danas je proslavljen Trojičindan – Krsna slava opštine Gacko i Sabornog hrama Svete Trojice. Svečanost je počela Svetom liturgijom, koju je u staroj crkvi služio iguman manastira Zavala, jeromonah Vasilije Kopitić i starješina hrama Svete Trojice, Velimir Kovač, uz sasluženje sveštenstva Eparhije ZHiP.

„Neka je na zdravlje i na spasenje današnji dan, da nam Gospod podari da uvijek  živimo kroz vrline i svete tajne, da se neprestano radujemo, a radovaćemo se ako Duha Svetoga budemo obnavljali i dodavali u svoju dušu koju nam je Gospod poslao sa nebesa“, rekao je jeromonah Vasilije.

I pored epidemije virusa koja još traje, nakon skoro tri mjeseca jednoj ovakvoj svečanosti i okupljanju uopšte prisustvovao je veliki broj Gačana. Nemanjinom ulicom do novog hrama uputila se svečana litija, a potom su predstavnici Opštine Gacko i Boračke organizacije položili cvijeće na spomen obilježje stradalim borcima Gatačke brigade.

Nakon lomljenja slavskog kolača, zdravicom je sve pozdravio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

„Danas, i inače ovih dana, možda imamo neku opomenu i poziv da se promijenimo, da budemo sabrani, solidarni, da se vratimo porodici i svojim bližnjima. U nadi da ćemo promijeniti neke svoje navike i djela, i da ćemo makar dio onoga materijalnog zamijeniti duhovnim, siguran sam da nam dolaze neka bolja vremena”, rekao je Antunović upućujući svima srdačne čestitke.

Kulturno – umjetnički program ove godine je izostao, a u porti hrama Opština je pripremila skromno posluženje. Najveća opštinska priznanja koja se već godinama najboljima dodjeljuju na današnji dan, u kabinetu načelnika opštine biće uručena u narednim danima.

Podijelite vijest