Скоко: Ниједно радничко право, ни радно мјесто неће бити угрожени

Ниједно радничко право, ни радно мјесто неће бити угрожени у наредном периоду без обзира на једнострано укидање колективног уговора од стране Електропривреде, потврдио је в.д. генералног директора Рудника и Термоелектране Гацко, Максим Скоко.

„Наредне активности су, да у року од 15 дана послодавац и синдикат уђу у преговоре око новог колективног уговора. Друга опција је, уколико се не договоримо, једнострано наметање правилника о раду од стране управе предузећа. Синдикат настоји доћи до најбољег рјешења и што бољих позиција за раднике. У сваком случају, неће бити угрожена постојећа примања, ни раднa мјестa у друштвеном стандарду, служби обезбјеђења, нити у било којој другој служби. Радници не треба да брину“, констатовао је Скоко.

Према његовим ријечима, Термоелектрана Гацко ради стабилно и има довољна количина откривеног угља.

„Термоелектрана Гацко тренутно ради потпуно стабилно, са великим бројем сати на мрежи. Кључни проблем је ниска доња топлотна вриједност угља, тако да не можемо остварити адекватну снагу и количину електричне енергије за продају, али предузимају се одређене мјере и очекујемо да ће и то бити ријешено у наредном периоду“, истакао је Скоко и додао да је прије три дана, послије дужег времена,  почела производња и достављање првих тона угља из поља „Ц“.

Претходних година,  угаљ из “Ц” поља је максимално експлоатисан, знатно више од пројектованих количина, ради стабилнијег рада електране, па сада није могуће обезбиједити довољне количине  квалитетног горива из овог експлоатационог поља.

„Осим тога, почетком године у пољу „Ц“ било је 2 милиона кубних метара воде, што је онемогућило производњу угља. Током љета та вода је испумпана, тако да је омогућен наставак експлоатације из ове зоне. Тренутно у руднику има откривено преко 500 хиљада тона угља што је довољно за рад у зимском периоду. Оно што је тренутно „уско грло“ је допрема угља на депонију термоелектране. Свјесно смо ишли на повећану производњу откривке док је било лијепо вријеме, те је производња и допрема угља била у мањем обиму. Ово је рађено, јер је рад на откривци у лошим временским условима практично немогућ. Наредних дана појачаћемо активности на ископу и транспорту  угља и нема дилеме да ће га бити довољно до наредног ремота“, рекао је први човјек РиТЕ Гацко.

Уговор о извозу угља у Србију је наслијеђен, а в.д. генералног директора сматра да је он повољан и за предузеће и за град јер је свака извезена тона наплаћена адекватном законском накнадом.

„То је додатни приход за РиТЕ и свака тона извезеног угља нам повећава ликвидност. Извоз не ремети снабдијевање термоелектране угљем, јер се ради се о угљеном блоку који је потпуно одвојен од рудника и ми ту ископ не вршимо“, појаснио се Скоко.

Ситуација на почетку године за само предузеће није била најповољнија.

„Не треба заборавити прилике у којима смо били прије десетак мјесеци. Били смо свједоци скоро свакодневне енормне емисије пепела. Сада је тај проблем ријешен и надамо се да нећемо више долазити у ту ситуацију.  Поред тога, поље „Ц“ било је поплављено, имали смо неразвијен коп у повлатној зони и нуђена су нам неприхватљива рјешења кориштења РДФ горива из отпада. Ми смо уз све те проблеме успјели да обезбиједимо редовне плате радника, што нам је приоритет и да одржимо континуитет производње“, истакао је Скоко.

За оптималан рад Термоелектране Гацко у наредним годинама нису довољни само редовни ремонти, већ су потребна и улагања у производњу и екологију, закључио је Максим Скоко, в.д. генералног директора Р и ТЕ Гацко.