Savić: “Boračka organizacija da bude izdvojena kao organizacija od posebnog interesa za Republiku Srpsku”

Na konstruktivnom sastanku Koordinacionog odbora regije Boračke organizacije istočne Hercegovine, juče su u Gacku u sali Skupštine opštine Gacko izneseni stavovi ali i zaključci, kako i na koji način unaprijediti i poboljšati status boraca, koji su zaslužni za ono najsvetije, a to je sloboda na ovim našim prostorima.

Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, naglasio je da mu je zadovoljstvo što je boravio u srcu Hercegovine, gdje su razgovarali o važnim temama, te kako i na koji način za stepenicu više podići status boraca.

“Uvijek je lijepo bilo biti u Gacku, odnosno u cijeloj Hercegovine, takav slučaj je i danas. Hercegovina je bila ponos Vojske Republike Srpske, odnosno borci hercegovačkih brigada bili su ponos i oni su dali veliki doprinos za slobodu Srpskog naroda, ne samo Hercegovine nego čitave Republike Srpske. Gacko je malo mjesto velikog srca. Jednostavno, danas smo mogli vidjeti da borci traže ono što im pripada ali to ne traže na jedan revolucionaran način, nego vrlo kulturno”, kazao je na početku razgovora Savić.

Sva ona prava koja su rečena na jučerašnjem sastanku, su i opravdana, i ona su nešto što traže i ostali borci u Republici Srpskoj.

“Mislim da bi trebali da isključimo borce iz socijalne kategorije, oni ne treba da budu socijalna kategorija, nego kategorija ljudi o kojima brine društvo, koje će donositi odluke na relevantnim mjestima, koje će ići u prilog boračkoj populaciji, a ne da to traže na ovim ili nekim drugim sastancima. Ovi sastanci bi trebalo da posluže nama kako i gdje da proslavio određeni datum, neke bitke i borbe za slobodu našeg naroda, jer iza njih je poduhvat koji se zove Republika Srpska”, jasan je Savić.

Juče je razmatran je i prijedlog dnevnog reda 11. sjednice predsjedništva Skupštine BORS-a, koja će se održati u srijedu. Kako je istakao, neophodne su određene izmjene i dopune Statuta, a statutarna pitanju su ono oko čega će se najviše razgovarati.

“Možemo samo da govorimo o prijedlogu. Malo više ćemo govoriti kada ovo bude usvojeno i kada tačke koje su na dnevnom redu budu usvojene. To će svakako biti statutarna pitanja koja su pobudila najveća interesovanja. Danas smo odlučili da Predsjedništvo pošalje svim gradskim i opštinskim boračkim organizacijama Statut, da bi u roku od 30 dana ga razmatrali i sa svojim prijedlozima poslali Predsjedništvu kako bi moglo biti dato na usvajanje na prvoj narednoj Skupštini”, dodao je Savić.

Poruka sa sastanka je jasna. Položaj boračke populacije nije na onom nivou na kom bi trebao biti. Dati su određeni prijedlozi kako bi se išlo ka unapređenju i poboljšanju. Između ostalog, najvažnije je svakako da se usvoji Memorandum koji je napisan, a u kojem su napravljena određena poglavlja koja definišu i poboljšavaju status boračke populacije. Prva tačka, poručuje Savić, da Boračka organizacija bude izdvojena kao organizacija od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Podijelite vijest