Saopštenje vjernima Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske – 30. mart 2020.

Povodom novonastale situacije usljed pojave pandemije bolesti COVID-19, koju izaziva korona virus (Sars Cov 2) i odluka nadležnih organa vlasti, proslavljanje Krsnih slava prilagodiće se novonastaloj situaciji na sljedeći način.

1. Molimo vas da svoju porodičnu Krsnu slavu proslavite samo u krugu svoje uže porodice.

2. Dok traje vanredno stanje neće se pred slavu po domovima vršiti osvećenje slavske vodice, već su sveštenici dužni detaljno upoznati vjernike o trenutno jedinim mogućim načinima obavljanja slavskog obreda:

a) Ukoliko želite da se osvećenje slavske vodice obavi uoči vaše porodične Slave, u ovoj situaciji to je izvodljivo samo u vašem parohijskom hramu, te ćete se o tome detaljnije dogovoriti sa svojim sveštenikom (nadležnim parohom). U realizaciji naprijed navedenog potrebno je strogo držati se upustava i preporuka nadležnih organa vlasti kao i eparhijskih saopštenja izdatih povodom pandemije COVID-19.

b) Ukoliko želite da se osvećenje slavske vodice obavi u vašem domu, to će biti izvodljivo poslije Krsne slave, odnosno poslije ukidanja vanrednog stanja i prestanka opasnosti od narastuće pandemije, kada ćete sa svojim sveštenikom dogovoriti tačan termin i vrijeme obilaska svog doma.

3. Ovim putem apelujemo i molimo vjernike da se uzdrže od odlazaka u goste na proslavu Krsne slave, te samim tim izbjegnu veća okupljanja i spriječe opasnost od širenja korona virusa.

4. Za sva dodatna pojašnjenja, molimo vas da se obratite svom parohijskom svešteniku.

Episkop ZHiP
+ Dimitrije

Podijelite vijest