Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sa smijehom kroz srpski jezik

“Duhovnost naroda je jezik. Jezik i narod su sudbinski povezani – niti ima jezika bez naroda, niti naroda bez jezika. Zajedno nastaju i nestaju”, rekao je poznati srpski lingvista, Milorad Telebak, predstavljajući se gatačkoj publici jezičkom komedijom, “Sa smijehom kroz srpski jezik”.

Tokom svog gostovanja u Gacku, Telebak je o jeziku govorio na drugačiji način, ali svima razumljiv. Kroz šaljive, ali i istinite primjere loše upotrebe jezika, napominjao je da je jezik primarno blago i opšte dobro, koje treba čuvati i unapređivati.

Već više od 20 godina, ovaj lingvista se bori za čistotu, pravilnost i ljepotu jezika, što je na kraju i rezultiralo aktuelnim priznanjem koje je dobio od  Matice srpske za doprinos njegovanju srpske jezičke kulture. To je postigao jer, kako kaže, o jeziku govori na jedan popularan način, svima razumljiv, zanimljiv i duhovit, a da se ne izgubi ono što je osnova govora i pisanja.

Kao glavni krivci loše jezičke kulture, kako kaže Telebak, zaslužni su škole, mediji i ostali govornici jezika. On opominje da se gramatika i pravopis, bez kojih nema pismenosti, slabo uče u školama koje su dužne da učenike prvo nauče standardnom jeziku. “Niko se ne rađa sa maternjim jezikom kao standardnim. Standardni jezik je iznad svakog dijalekta”, kaže Telebak.

Nakon predavanja, posjetioci su mogli kupiti neke od ponuđenih knjiga ovoga lingviste, u izdavaštvu „Prometeja“ iz Novog Sada. „Kako se kaže“, „Pravogovor“ , „Šta se krije iza etimologije“, samo su neki od jezičkih priručnika, čija je namjena podizanje jezičke kulture onih kojima je do jezika stalo. Organizator predavanja bilo je SPKD „Prosvjeta“ Gacko, a pokrovitelj Opština Gacko, RiTE Gacko i preduzeće „Antikorozija“ Gacko.

Podijelite vijest