Rudnik i Termoelektrana Gacko efikasno se nosi sa epidemijom, prva pokreće inicijativu za imunizaciju radnika

Rudnik i Termoelektrana Gacko od samog početka efikasno se nosi sa epidemijom i prva pokreće inicijativu za imunizaciju radnika, obavještavaju iz Uprave ovog preduzeća.

U saopštenju koje su dostavili za naš sajt, stoji:

Od proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj uzrokovane Koronavirusom (Covid 19), u RiTE Gacko se nesmetano odvija proizvodni proces, nije bilo neplanskih tehnoloških i tehničkih zastoja kao ni zastoja zbog loše epidemiološke situacije.

Odmah od izbijanja vanredne situacije zbog globalnog problema pojave epidemije Koronavirusa (mart 2020), u RiTE Gacko je postojao štab za praćenje epidemiološke situacije, koji je zajedno sa Upravom Preduzeća, poštujući preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije, donio niz odluka i mjera koje su rezultirale time da se proizvodni proces u RiTE Gacko, nije doveo u pitanje, čak naprotiv, možemo konstatovati da je proces proizvodnje bio konstantan, planski i stabilan.

RiTE Gacko je zahvaljujući uspostavljenim mjerama kriznog štaba protiv epidemije, pokazala da je savršeno spremna da se nosi sa epidemijom, te je  uspješno završila i redovan godišnji remont u 2020. godini, iako je bilo rizika jer u remontne radove bio uključen veći broj domaćih i stranih izvođača. Za vrijeme izvođenja remontnih aktivnosti formiran je poseban štab za praćenje epidemiološke situacije i preduzete dodatne mjere koje su imale za rezultat da za vrijeme remonta u 2020. godini među radnicima izvođača radova nije bio niti jedan slučaj obolijevanja Koronavirusom.

RiTE Gacko je preduzeće od vitalnog značaja za Republiku Srpsku, nalazi se u sastavu elektroenergetskog sektora Republike Srpske i proizvođač je oko trećine električne energije u Republici Srpskoj, te sa razlogom smatramo da RiTE Gacko kao i ostala proizvodna preduzeća u okviru elektroenergetskog sektora moraju biti na listi prioriteta u svakom smislu kada se donose određene odluke od vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

Uprava RiTE Gacko je u obavezi da postupa odgovorno i svjesno u procesu upravljanja. Smatramo da je naša obaveza i dužnost da se i ovoga puta ponesemo tako, te Vam upućujemo inicijativu da se radnici proizvodnih preduzeća elektroenrgetskog sektora, pored ostalih prioritetnih grupa, nađu na listi prioriteta za vakcinaciju protiv Koronavirusa (Covid19).

Trenutna epidemiološka situacija u opštini Gacko je teška i ozbiljna, određeni broj radnika RiTE Gacko se nalazi u izolaciji, a mi uprkos tome imamo stabilan proizvodni proces i učinićemo sve da ni u budućnosti ne dođemo u situaciju da imamo kadrovskih problema prilikom odvijanja proizvodnog procesa zbog pogoršane epidemiološke situacije.

RiTE Gacko je prva unutar Elektroprivrede Republike Srpske pokrenula inicijativu da se radnici zaposleni u preduzeću kao i cjelokupnom elektroenrgetskom sektoru trebaju prioritetno vakcinisati i nakon sastanka kolegijuma direktora 19. aprila 2021.,  je sprovela upitnik o broju radika zainteresovanih za imunizaciju i 29. aprila 2021. je poslala dopis

Republičkom štabu za vanredne situacije, kao i Matičnom Preduzeću o broju radnika Preduzeća zainteresovanih za imunizaciju.

S obzirom da je ovo vrijeme velikih izazova i problema, vjerujemo da bi imunizacija naših radnika donijela relaksiraniju situaciju i smanjila brigu o eventualnom zastoju izazvanim lošom epidemiološkom situacijom u Preduzeću, a dodatni razlog je i da se maksimalno obezbijedimo protiv loše epidemiološke situacije pred  redovni godišnji  remont koji je planiran za 24. maj 2021. godine.

Svjesni činjenice da je imunizacija jedini izlaz iz ove situacije izazvane virusom Korona (Covid 19), dostavljamo vam ovu inicijativu da razmotrite naš prijedlog kako bi i u narednom periodu bili u punom radnom kapacitetu i nesmetano vršili djelatnost proizvodnje električne energije.

U skladu sa zaključkom donesenim na prethodnom sastanku Direktora Zavisnih preduzeća i Matičnog preduzeća ERS da se napravi spisak radnika koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv virusa Korona (Covid 19), a sve u cilju imunizacije radnika i obezbjeđivanja nesmetanog proizvodnog procesa, RiTE Gacko je provela ovu aktivnost.

Na osnovu iskazanog interesovanja radnika, iz ovog preduzeća dostavili su nam tabelarni prikaz o ukupnom broju radnika koji su iskazali interesovanje za vakcinaciju, kao i prikaz iskazanog interesovanja za pojedine vrste vakcina:

Ukupan broj radnika koji su iskazali interesovanje za vakcinacijom protiv virusa Korona (Covid 19)  je 847. Vakcinu Sputnjik je tražilo 647, Sinofarm 124, Fajzerovu 72, a Astra Zeneka 4 radnika.

(Uprava RiTE Gacko)

Podijelite vijest