Republički štab za vanredne situacije: Sve mjere ostaju na snazi do 6. jula

​Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je juče, nakon 45. sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pogoršana, te da do 6. jula ostaju na snazi mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije.

Ministar Šeranić je naveo da je Republika Srpska i dalje u vanrednoj situaciji, da na snazi ostaju obavezne mjere nošenja maski u zatvorenom prostoru, dezinfekcija, održavanje fizičke distance, ograničavanje rada svih poslovnih subjekata do 23.00 časa, te zabrana okupljanja više od 50 lica.

On je naglasio da je u strukturi oboljelih u posljednjih sedam dana najviše onih od 30 do 64 godina, te od 15 do 29 godine, kao i da je jako smanjen procenat starijih od 65 godina.

“Ono što je posebno važno jeste da je, uglavnom, riječ o licima koja su kontakti pozitivnih lica, tako da znamo porijeklo virusa zaraze. Kad je riječ o mjestu zaražavanja, potvrdilo se da se radi o određenim vrstama okupljanja, najčešće porodičnim, gdje smo imali po pet, šest zaraženih članova iste porodice”, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je rekao da je među novooboljelima određeni procenat lica koja su putovala van zemlje, a u određenom procentu je radno mjesto bilo izvor zaraze, zbog čega je uputio apel poslodavcima i sindikatima da sprovode mjere propisane za pojedine poslovne subjekte.

Dodao je pogoršanju epidemiološke situacije djelimično doprinijelo otvaranje granica, a djelimično opuštanje svih ljudi u samoj zajednici.

Šeranić je naveo da je na sjednici Štaba posebno bilo riječi o kontroli sprovođenja mjera, prvenstveno kontroli rada ugostiteljskih objekata do 23.00 časa.

Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo je kao potencijalna žarišta naveo i zatvorene javne prostore i javni prevoz, zbog čega je na ovim mjestima neophodno nošenje zaštitnih maski.

“Zdravstveni radnici u većini zdravstvenih ustanova u Srpskoj nisu koristili godišnji odmor, niti slobodne dane i moramo da preuzmemo odgovornost i pokažemo kako se ponašamo i da spriječimo ono što možemo”, poručio je ministar Alen Šeranić.

On je naglasio da su mjere koje su na snazi jedini alati kojima se može preventivno boriti protiv virusa, te još jednom zatražio od svih građana da se ponašaju shodno preporukama.

Govoreći o predstojećim ljetnim mjesecima i odmoru na bazenima i rijekama, ministar Šeranić je istakao da je držanje fizičke distance najbolja prevencija.

(Vlada Republike Srpske)

Podijelite vijest