Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Republički štab za vanredne situacije: Mjere produžene do 28. septembra

​Republički štab za vanredne situacije razmatrao je na 55. sjednici, održanoj u Banjaluci, epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj.

Republički štab je donio Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID 19) u Republici Srpskoj, kojim je produžio sve preventivne mjere za još 14 dana, odnosno do 28. septembra, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Ranije donesene preventivne mjere, kojima se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, te radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće od 06.00 do 24.00 časa, takođe se produžava današnjim Zaključkom za još 14 dana. 

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u dozvoljenom vremenskom periodu od 06.00 do 24.00 časa, odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 28. septembra, dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Privredni subjekti kojima je dozvoljen rad, dužni su da ga organizuju uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID 19 bolesti na radnom mjestu. Takođe, svi privredni subjekti mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:

  1. Na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru;
  2. Održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene;
  3. Omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku.

Inspekcijski nadzor, nad svim preventivnim mjerama, sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem svojih nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave, kao i Komunalna policija.

Sve jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa današnjim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere koje su utvrđene ovim zaključkom.

Takođe, sve mjere u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj, kao i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID 19) u Republici Srpskoj, primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, odnosno produžetka dosadašnjih preventivnih mjera za 14 dana, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Podijelite vijest