Regulacioni plan Klinje

 

U Skupštinskoj sali opštine Gacko juče je prezentovan Regulacioni plan “Klinje”.

Nosilac izrade plana je “Grad projekt” Banja Luka, a naručilac opština Gacko. Na prezentaciji su bili prisutni predstavnici mnogih javnih ustanova i preduzeća, opštinske vlasti i zainteresovani građani.

Prezentaciju su izvršili rukovodilac tima “Grad projekta” Aleksandar Lilić dipl.ing arhitekture i njegovi saradnici.

Plan se sastoji iz 3 cjeline.

U centralnoj zoni planirana je izgradnja ugostiteljskih i sportsko- rekreativnih objekata, u drugoj zoni izgradnja VIP hotela, a preko puta brane, u zoni tri, etno objekti sa prostorom za rekreativno jahanje.

Na najužem dijelu jezera planiran je pješački most, a 50 m od obale jezera i 25 m od obale rijeke Mušnice biće tzv. zaštićena zona, gdje se zabranjuje izgradnja objekata. Planira se uređenje zelenila i sportski ribolov.

Postojeće saobraćajnice dužine 4700 metara će biti rekonstruisane, a biće izgrađeno 2400 metara novih. Planirana je izgradnja servisnih saobraćajnica i pješačkih staza.

Inženjeri “Grad projekta” su istakli da se vodilo računa o očuvanju prirodnih ljepota, kako se ne bi narušio dosadašnji izgled jezera Klinje.

Koeficijent izgrađenosti sa novim objektima će biti od 0,1 do 0,2. To znači da će na 1000 m2 prostora biti 20 m2 izgrađenih objekata.

Rukovodilac tima Aleksandar Lilić je naglasio da plan predstavlja razvojni dokument, koji će opštini i gradu pružiti osnovni pravni minimum za aktiviranje prirodnih potencijala koje jezero Klinje ima.

U izradi plana su korištene smjernice Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa, kao i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Podijelite vijest