Радови на поплочању централног дијела испред храма у завршној фази

У оквиру пројекта уређења Трга Саве Владиславића у Гацку, у току су радови на поплочању централног дијела платоа испред Храма Свете Тројице, који су завршној фази.

Захтјеван дио посла одрађен је по питању рјешавања проблема одводње на овој површини, а сви досадашњи радови изводе се према плану, испред извођача радова потврдио нам је инж. грађ. Новак Пушара.

“Извршени су сви припремни радови на уређењу испред Храма. Урађено је изравнање те површине, хидроизолација, а затим се приступило рјешавању проблема одводње што је било неопходно ријешити прије почетка радова. Систем је направљен тако да је урађен пад у два правца – према цркви и према Општини, тако да је на средини дијела платоа највисочија тачка са падом од 1 % према каналицама. Оне су у истој висини, с тим да се одводња врши унутар самих каналица. Сливници су урађени на западној страни кроз плочу, и одведени у постојећу канализацију“, рекао је Пушара.

За поплочање је обезбијеђен камен доброг квалитета, који је набављен у Јабланици, а због велике количине требала је и мало дужа припрема, објаснио је Пушара.

„Тренутно се ради на бордури, а наредних дана ће се радити попуњавање плоча (фуга), након чега ће бити постављене и каналице за одводњу. Коцке су димензија 60×40 cm, са одређеном бордуром, које разбијају велику површину коцки 10×10 или плоча 20×6, тако да ће овај централни дио испред цркве имати неку другачију форму, како би се „разбила“ велика површина од 500 квадрата, јер би у супротном било монотоно“, казао је Пушара, додајући да ће након завршетка поплочања централог дијела, радови бити настављени и око Храма.

Наредних дана радиће се и на изради огњишта за налагање бадњака, што је претходно усаглашено са Црквеном општином Гацко.

Радови до сада теку према плану, те се вјерује, ако временски услови буду ишли наруку, да ће радови на централом дијелу бити завршени у јесењем периоду.

Подсјећамо, радови на уређењу (поплочању) Трга Саве Владиславића почели су 14. септембра.

Извођач радова је предузеће „Антикорозија“ д.о.о. Гацко, а вриједност уговорених радова које финансира Општина Гацко је око 361.000,00 КМ.