Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Informacija o tekućim radovima na području opštine Gacko

U toku su radovi na izgradnji javne rasvjete u MZ Stepen i naseljeno mjesto Avtovac – druga faza. Radove izvodi preduzeće „Tara“ d.o.o Trebinje, u vrijednosti od 63.765,00 KM koje finansira Opština Gacko. Prema riječima načelnika Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu, Alekse Zelenovića, radovi u Avtovcu 90% su urađeni, a ostatak i kompletni radovi na Stepenu nastavljaju se po dobijanju smjernica i saglasnosti na izvođenje radova od preduzeća JP „Putevi“ Banja Luka, s obzirom da se dio radova izvodi u putnom pojasu.

U ovoj godini, Opština Gacko potpisala je ugovor i za održavanje javne rasvjete na području opštine. Vrijednost ugovora je oko 42 hiljade maraka, a izvođač radova je preduzeće „Tara“. U okviru redovnog održavanja rasvjete, na području opštine Gacko zamijenjeno je oko 200 halogenih, živinih i natrijum sijalica i postavljeno 14 kompleta svjetiljki na rasvjetnim stubovima u urbanom i ruralnom području naše opštine.

Veliki problem održavanja rasvjete prave stara i dotrajala oprema, pa je i ove godine odvojen dio sredstava predviđenih za održavanje rasvjete, u svrhu zamjene postojećih rasvjetnih tijela LED panelima. Na području grada do sada je zamijenjeno 26 potojećih rasvjetnih tijela LED panelima. Od sredstava predviđenih za održavanje javne rasvjete u 2019. godini, ostalo je da se zamijeni još 17 LED panela.

Ove godine Opština Gacko je aktivno učestvovala u projektu koji organizuje Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini – UNDP, iz oblasti energetske efikasnosti u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj – GED – Green Economic Development“, koji podrazumjeva zamjenu klasičnih sijalica LED sijalicama. Na ovaj način se postižu uštede u novcu i utrošenoj električnoj energiji, produžava se životni vijek uličnih svjetiljki, smanjuju se troškovi održavanja i emisija ugljen dioksida. Opština Gacko je ušla u uži izbor u odabiru projekata koji bi 50% finansirala opština Gacko, a 50% UNDP.

„U slučaju da projekat Opštine Gacko bude izabran, na području cijelog urbanog dijela grada bile bi zamjenjene postojeće svjetiljke LED rasvjetom. U slučaju da ne prođe ovaj projekat i sledeće godine dio postojeće rasvjete biće zamijenjen LED rasvjetom, koliko to finansije budu dozvoljavale“ – rekao je Zelenović.

Sportska dvorana i dogradnja vodovodnog sistema u Pridvorici

Radovi na izgradnji sportske dvorane odvijaju se u skladu sa dostavljenom dinamikom izvođača, rekao je Zelenović. Nakon izrade izravnavajućeg sloja – podloge od betona koja se završava danas, slijedi transport i ugradnja montažnih elemenata već pripremljene konstrukcije (temeljne stope, aseizmičke grede, višeetažni stubovi, rigle i krovni nosači), nakon čega se objekat zatvara fabričkim panelima.

Radovi na dogradnji vodovodnog sistema zbog vremenskih prilika i odlukom Nadzornog organa na zahtjev izvođača privremeno su obustavljeni i nastavljeni u pogodno vrijeme, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 31.07.2019. godine.

Postoje još tri ugovora koji će se provoditi kada dozvole uslovi rada (Gračanica, ulica pored kanala Berotina i pristupni put za naselje Rivina), kao i ugovor za izgradnju puteva i priključaka u selu Novi Dulići.

Podijelite vijest