Rad Udruženja DDK „Gacko“ zabilježen u monografiji “Kapi života”

Nekoliko članova Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ protekle sedmice prisustvovalo je svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Istočnoj Hercegovini. Tom prilikom predstavljena je monografija „Kapi života“, koja je poklonjena svim društvima, zaslužnim pojedincima i opštinama koji su dali svoj doprinos u njenom štampanju i dobrovoljnom davalaštvu.

U monografiji je sakupljeno mnoštvo informacija i foto materijala o akcijama darivanja krvi na području Hercegovine. Pored ostalih, dokumentovano je članstvo i rad UDDK „Gacko“, od osnivanja do danas. Predsjednik Udruženja, Miroslav Vuković, krv je darivao do sada ukupno 62 puta. Raduje ga činjenica da broj članova Udruženja raste, te da se kod građana probudila svijest o značaju ovog humanog čina. U pomenutoj monografiji zabilježena su imena i ostalih članova UDDK „Gacko“, koji su krv darivali više od 50 puta – Matković Branko krv je darivao 59 puta, Bjelogrlić Boško 58, Koprivica Predrag 55, Popović Miodrag 53 i Mavrak Radenko 50 puta. Ništa manje nisu važni i ostali članovi, koji se, prema riječima Vukovića, redovno odazovu svim akcijama darivanja dragocjene tečnosti širom Republike Srpske i BiH.

Od početka godine, članovi UDDK „Gacko“ učestvovali su na pet akcija dobrovoljnog davalaštva. Tom prilikom, u Trebinju su prikupljene 73, a u Višegradu 71 doza krvi. Da je dobra saradnja ostvarena i sa Udruženjima u državama u regionu, dokazuje i akcija kojoj su se odazvali protekle sedmice u Herceg Novom.

„Imamo dobru saradnju sa svim društvima u RS. Na naš poziv uspijemo da obezbijedimo krv za naše građane, pa je tako preko 25 doza krvi dato u transfuziološkoj službi u Banja Luci“, kaže Vuković.

Udruženje DDK „Gacko“ trenutno broji 203 člana, koji će i u narednom periodu nastaviti sa humanim aktivnostima darivanja dragocjene tečnosti.

 

Podijelite vijest