Прослављена слава општине Гацко и храма Свете Тројице – Тројичиндан

У присуству свештенства и монаштва, бројних званица из привредног, политичког и културног живота општине и гости из сусједних општина, данас је прослављена слава општине Гацко и храма Свете Тројице – Тројичиндан.

Свечаност  је почела служењем свете литургије којoj je у новом храму Свете Тројице началствовао протосинђел Сергије, настојатељ манастира Острога са свештенством и монаштвом Митрополије Црногорско – приморске и Епархије Захумско – херцеговачке и приморске. Услиједила је свечана литија кроз град, помен палим борцима код споменика „Круна гатачким јунацима“ и ломљење славског колача у порти старог храма.

Бесједећи окупљеном народу, високопреподобни отац Сергије, рекао је да је данашњи дан коначни дан када се испунило свако божије дјело спасења човјека и када примамо дух свети што је била намјера господња како да нас оспособи да будемо судионици заједнице царства небеског.

„Циљ живота сваког хришћанина је стицање духа светога. Наш отац Василије Острошки из чије светиње долазимо данас свједочи да је стицање духа светог основни смисао човјековог постојања да би довјека живио. И данашња света литургија је заједница бога са човјеком у духу светом“, рекао је отац Сергије.

Свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач честитао је празник, велики дан када је благодат духа светог сишла на свете апостоле, а након њих, на све нас.

„Захваљујем саслужитељу оцу Сергију настојатељу манастира Острог, оцу Ранку који је по благослову митрополита Јоаникија дошао овде и који нам доносе благослов Св. Василија, слава му и мислост. Хвала и сестрама монахињама из манастира Жупе и Жребаоника и свештеницима из наше епархије“, рекао је Ковач и исказао захвалност свима који су на било који начин помогли у изградњи храма Свете Тројице. 

„Захваљујем се Анки Говедарици из Америке која је дала прилог од кога је направљен иконостас у новој цркви и захваљујући прилогу њене породице раде се и иконе за тај иконостас. Хвала Драгиши Шупићу које је своје имање завјештао цркви. Ганут сам тиме што су Вукота Гале Зеленовић и Далибор Топаловић свој инвалидски додатак дали доживотно цркви у Гацку. Захвалност дугујем и Халиду Чустовићу који је у протеклој години дао позамашан прилог у градњи нашег храма. Надам се да ћемо се сви прикључити и догодине имати сређен храм и околину храма. Будимо једно када чинимо добро“, закључио је Ковач.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић истакао је да су Тројичинданске свечаности прилика да се у порти храма Свете Тројице окупимо и прославимо празник Силаска Светог духа на апостоле,  величанствени хришћански празник из апостолског времена.

„Након веће паузе, баш као апостоли сабрани смо најљепшим поводом на најљепшем мјесту, да себи и нашим уваженим гостима откријемо изнова љепоту овога дана, важног за нашу локалну заједницу“, рекао је Милинковић.

Према његовим ријечима, опстанак и развој локалне заједнице зависи у многоме од залагања свих нас понаособ.

„Од нас зависи боравак дјеце у вртићу која чекају нове просторије, уређење порте храма и његов коначни завршетак, од нас зависи уредно и завршено водоснабдијевање и још низ активности које могу само да буду на опште добро. Вријеме које је пред нама најбољи је савезник и само оно ће показати колико смо спремни улагати и развијати наше Гацко за све будуће генерације које долазе и оне које остају овдје“, закључио је Милинковић.

Марко Ковачевић, начелник општине Никшић, истакао је спремност за унапређење сарадње између  Никшића и Гацка и свих општина окружења.

„Доносим вам поздраве из коначно слободне општине Никшић, која више нема стида да ви будете наша браћа и да будемо једно као што смо увијек били. Надам се да ћемо моћи да вратимо неке дугове које према вама имамо да ћемо успјети да урадимо нешто заједно за бољу будућност наше дјеце“, истакао је Ковачевић.

Данашњи празник био је прилика и да се награде истакнути појединци и најбољи ученици Основне и Средње школе. Постхумно су награђени и они који су својим животима обиљежили српске просторе и дали највећу жртву да би ми данас обиљежавали овај дан.

Општинско признање Повеља општине Гацко -„Васиљ Грђић“ додијељена је постхумно Оцу Лазару Острошком, за цјелокупан духовни живот. Повеље су постхумно додијељене и Станојки Тепавчевић, мајци погинулих бораца Гатачке Бригаде ВРС, Милана и Душана, као и Софији Пантић, мајци погинулих бораца ВРС, Новице и Драгана. За исказану хуманост и пожртвованост у току и послије рата у Херцеговини, Повеља општине Гацко додијељена је доктору Милимиру – Мишу Кошутићу.

Општинско признање Плакета Свете Тројице додијељена је доктору Златану Ивковићу, за пожртвован рад у очувању здравља грађана Гацка, као и Саву Шушићу за постигнуте резултате у спорту. За успјех у спорту, Плакета је постхумно додијељена Дејану Дракулу.

Награђене су и ученице генерације Основне и Средње школе, Јана Антељ и Анђела Црногорац.

У пригодном  културно – умјетничком програму учествовали су КУД „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ из нашег града , мушка пјевачка група, хор Света Јелена Анжујска, гуслар Михаило Елез и етно група „Симонида“ из Невесиња.