Promovisan roman „U sjećanju na zaborav“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige, protekli vikend je u Parohijskom domu u Gacku promovisan roman „U sjećanju na zaborav“, autora Saše Kneževića.

Roman je prošle godine dobio treću nagradu na konkursu „Zlatna sova“, koja je najprestižnija književna nagrada na teritoriji Republike Srpske, a objavljen je u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu. Organizator promocije bila je SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka.

Prije ovog romana autor je objavio još dva romana i to: „Jadni moj Marko“ i „Otkud pamet onom ko je nema“.

„Ovaj roman odlikuje izoštreno osjećanje za realnost, pogotovo za specifični Bosansko-Hercegovački milje, za živo predstavljanje života u prethodnom ratu na prostoru Sarajeva i Pala“, istakla je mr Mirjana Lukić.

Prema njenim riječima, radnja romana počinje tako što jednom od pripovjedača-aktera stiže poziv od sestre iz Kanade. Taj poziv i predstojeći put biće koban po junaka. U narednom poglavlju naraciju preuzima drugi pripovjedač iznoseći sopstveno viđenje minulih događaja. Roman se sastoji od 16 poglavlja, a njihova sjećanja će se iz poglavlja u poglavlje smjenjivati kroz direktna izvještavanja, kao hroničarske zabilješke u porodičnoj svesci.

„Stvarnost života Srpskog naroda u Sarajevu nudila je Kneževiću i one sadržaje koji su izvan poimanja racionalno i koji su po sebi fantastični i mitski. Međutim, na čvrstim fundamentima realnosti on vješto oblikuje događaje iz prošlosti koji podsjećaju na folklornu fantastiku, dok paralelno prikazuje političke i ekonomske prilike u tamnom vilajetu prepune zaokreta i mističnih događaja“, zaključila je Lukić.

Radnja romana se odvija na Palama, a priča ima duboke korijene koja potresa sve one koji su živjeli u Sarajevu, a danas su rasuti po svijetu.

Saša Knežević je rođen 1971. godine u Sarajevu. Završio je opštu književnost u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju „Narodne pjesme o srpskom vojevanju za slobodu u devetnaestom vijeku“ odbranio je na Filozofskom fakultetu na Palama u maju 2007. godine.
U oktobru 2010. godine izabran je za prodekana za nauku i naučnoistraživački rad na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Podijelite vijest