Priče iz Srpske istorije pobrale simpatije publike

U okviru manifestacije „Kulturno – sportsko ljeto Gacko 2021“, 08. i 09. jula u Parohijskom domu u Gacku upriličene su priče iz Srpske istorije, koje su naišle na veliko interesovanje domaće publike.

Prvo veče je predstavljena knjiga „Bosanska golgota, slom snaga JVuO u Bosni 1945. godine“ i razgovor o odstupnici, žrtvama, Lijevče Polju i Zelengori. Istorijski nastavak priča iz Srpske istorije nastavljen je u petak veče, kada je održana tribina na temu – „Đeneral Mihailović – Đeneral Mladić, jedna istorijska vertikala“.

Gatačkoj publici predstavili su se dr Bojan B. Dimitrijević, naučni savjetnik Instituta za savremenu istoriju, kao i dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda.

U pitanju su teme koje nas upozoravaju i opominju da neke stvari nikad ne zaboravimo, a ovi eminentni stručnjaci približili su tematiku koja na našem podneblju budi iskrene emocije.

Istoričar Milan Nikčević, zahvalio se gostima i istakao da je ovo prilika da kroz dijalog istoričara saznamo ili upotpunimo svoje znanje o periodu u kojem su mnogi bili i direktni učesnici.

Dr Bojan Dimitrijević objasnio je kako je to pisati biografiju o čovjeku koji je živ, a u vremenu koje po standardima istorijske nauke nije još uvijek u okviru istorijske distance.

Dr Nemanja Dević, rekao je da kada govorimo o 20. vijeku, govorimo o turbulentnom istorijskom periodu i srpskim iskustvima u periodu koji je širi od dva rata.

Kroz razgovor dva istoričara Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, ali i učešće publike, moglo su se čuti koje su to sličnosti generala Mihailovića i Mladića, dva komandanta jednog naroda, a različitog vremena, a dato je i niz odgovora na pitanja istorije 20. vijeka.

Podijelite vijest