Представљена студија Сјеверног ободног канала

Јуче је у сали СО-е Гацко извршена презентција студије Сјеверног ободног канала у функцији одбране ПК Гацко од површинских вода, главног хидротехничког објекта кроз урбано подручје општине Гацко, као и превођења воде из ријеке Мушнице у ријеку Грачаницу у систему „Горњи хоризонти“.

Презентацију испред Завода за водопривреду д.о.о Бијељина, извршио је аутор студије, проф. Урош Хркаловић.

Сјеверна варијанта подразумијева да се површински копови у Гатачком пољу заштите од силних површинских вода са сјеверних падина Гатачког поља, превођење дијела вода из ријеке Мушнице у ријеку  Грачаницу, које ће се водити сјеверним ободом Гатачког поља и кроз урбано насеље Гацка до ријеке Грачанице, те да урбано насеље добије “живи” водоток, као и хидроенергетско коришћење вода ријеке Мушнице, Грачанице и Гојковића потока у планинарном систему “Горњи Хоризонти”.

Хркаловић је истакао да је пројекат нивоа студије  урађен прије 6 мјесеци, и присутнима је дао кратак сажетак, основне мотиве и циљеве као и 3 техничка рјешења која су у студији пронуђена на разматрање, а у која су подложна промјенама и допунама.

Након дискусије која је проистекла из студије, начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, рекао је да се ради о државном пројекту, који је битан за све, и који мора бити јединствен са Р и ТЕ Гацко као и са Хидроелектранама на Требишњици.

Директор Рудника и ТЕ Гацко је истакао да су представљеном студијом стечени сви услови за израду главног пројекта, и да су спремни да сарађују са локалном заједницом како би на крају са добром анализом дошли до најбољег рјешења и главног пројекта.

Оно у чему су све три стране биле сагласне, јесте да презентовање ове студије је добра полазна основа да се у што скоријем временском року организује састанак о усаглашавању, договарању и модулирању најбољих могућих рјешења, на основу прихватљиве концепције, и да се крене са пројектовањем.

Презентацији су присуствовали начелник одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту,  Алекса Зеленовић, начелник општине Милан Радмиловић, директор Р и ТЕ Гацко Рајко Паповић са сарадницима, представници ХЕТ-а и заинтересовани посјетиоци.