Predstavljena monografija „Nevesinjska olimpijada“ autora Dragomira Grahovca

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” Gacko, sinoć je u sali SO-e predstavljena monografija „Nevesinjska olimpijada“, autora Dragomira Grahovca. Predstavljanje je počelo insertima iz televizijskih priloga sa kraja 70-ih i početka 80-ih godina prošlog vijeka, sakupljenim iz arhive tadašnjih medija, koji su nas na kratko vratili na početke Olimpijade i njen razvoj.

Monografija nudi dragocjena svejdočanstva o počecima konjskih trka na Bratačkom lugu, razvoju konjičkog sporta u Nevesinju i prerastanju narodnog sabora u kulturno-sportsku i turističku manifestaciju, koja je prije svih, okupljala Nevesinjce i Gačane. Autentični pisani dokumenti, isječci iz stare štampe i bogata foto-galerija, omogućavaju čitaocima da zavire u prošlost i potpunije osjete duh viteštva koji je uvijek krasio Nevesinjsku olimpijadu.

Urednik monografije, Branislav Đogović, kaže da je u djelu sabrano mnogo toga vrijednog, koje će buduće generacije znati da cijene kao vrlo važno štivo. „Ova knjiga bi trebala biti vrsta turističke brošure Nevesinjske olimpijade, koja predstavlja čitavo kulturno-istorijsko nasleđe Istočne Hercegovine“, kaže Đogović, i dodaje da se njena vrijednost ogleda u tome što ne prikazuje „friziranu“ istoriju ove smotre, već je predstavlja onakvom kakva jeste.

Termin Nevesinjska olimpijada prvi put je upotrijebljen 60-ih godina u mostarskom listu „Sloboda“. Predstavlja priliku da se na jednom mjestu, baš toga dana u godini, okupe rodbina i prijatelji, ali i da se takmiči u viteškim disciplinama. Interesantna činjenica je upravo ta što je većina takmičara još od njenog osnivanja bila baš iz Gacka.

Autor monografije, Dragomir Grahovc, ističe da će ovogodišnja, 141. Olimpijada imati 50 disciplina, što je više nego prošle godine, a sama činjenica da je istorija ove tradicionalne svetkovine ispisana na više od stotinu stranica pomenute monografije, daje nadu  za eventualnu kandidaturu Nevesinjske olimpijade za upis na Uneskovu listu svjetske nematerijalne  baštine.

Inače, Dragomir Grahovac rođen je 1970. godine u Nevesinju. Saradnik je RTRS I Herceg televizije, i do sada je objavio dvije knjige sa zavičajnom tematikom: „Možda niste znali o Nevesinju“ i „Svetsko, a nevesinjsko“.

Podijelite vijest