Predstavljena knjiga „Znameniti Rusi u srpskoj istoriji“ autora Ranka Gojkovića

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, knjiga „Znameniti Rusi u srpskoj istoriji“ autora Ranka Gojkovića, predstavljena je sinoć i gatačkoj publici. U Parohijskom domu u Gacku, pored autora, o knjizi je govorio profesor istorije, Milan Savić.

Knjiga govori o vijekovnoj isprepletenosti istorije i kulture srpskog i ruskog naroda kroz djelovanje dvanaest znamenitih Rusa koji su ostavili trag u srpskoj istoriji i kulturi.

„Ranko Gojković je pravoslavni publicista i osvjedočeni monarhista, pa je i ovaj put, kao i u prethodnoj knjizi, simbolično izabrao dvanaest ličnosti koje simbolizuju apostolski broj 12“, rekao je Savić. Prema njegovim riječima, ova knjiga nam daje odgovore na pitanja odnosa između dva naroda, kao i veliki uticaj i pomoć Rusije u vremenima kada je to bilo najpotrebnije, pa čak i danas.

Knjigom „Znameniti Rusi u srpskoj istorji“, autor je obuhvatio čitavu plejadu znamenitih Rusa, koji su dali veliki doprinos kulturnoj i duhovnoj djelatnosti srpskog roda. Učitelj Maksim Suvorov, Nikolaj Rajevski, Nikolaj Krasnov, samo su neke od ličnosti koje su ostavile trag u našoj istoriji, ali kako i sam kaže, ima mnogo više i znamenitih Srba u ruskoj istoriji i znamenitih Rusa u srpskoj istoriji.

„Ako hoćemo da nastavimo put naših blagočestivih predaka, taj put ne smije biti suprodstavljen interesima velike Ruske državnosti, koja danas predstavlja jedinu nadu čovječanstvu “, rekao je autor.

Učenici SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, sestre Babić i Boris Vuković, veče su upotpunili recitujući poznate srpske i ruske pjesme.

Ranko Gojković rođen je u Gacku. Prevodilac je sa ruskog na srpski i sa srpskog na ruski jezik. Do sada je preveo više od 20 knjiga i stotine tekstova, a srpsko-ruska linija će, kako i sam kaže, i dalje biti prisutna u njegovom stvaralaštvu.

Podijelite vijest