Predstavljena knjiga „Srpske pamtiše i sabornice gusle“ Željka Čurovića

Proteklog vikenda, u prisustvu ljubitelja drevnog instrumenta, gatačkoj publici predstavljena je knjiga Željka Čurovića Lisanskog , „Srpske pamtiše i sabornice gusle“, što je zvanično i prvo predstavljanje ove knjige široj javnosti.

Nije slučajno što je autor izabrao baš Gacko kao mjesto odakle počinje predstavljenje knjige. On kaže da su Hercegovina i Gacko, jedni od rijetkih mjesta gdje se gusle još poštuju i slušaju, pa je iz toga razloga predstavljanje knjige počelo baš odavde. „Gusle su te koje odmotavaju istorijska čvorišta, i koje nam daju priliku da se ponovo prepoznamo, kako bi mogli nešto saznati i o drugima“, rekao je Čurović.

Autor se dosjetio da u oko 170 radova, koliko ih čini ova knjiga, sabere ono najljepše ikada rečeno o guslama u epskoj pjesmi, ali i o ljudima  koji su pjevali uz gusle i koji su pišući stihove guslara činili veličanstvenim.

O knjizi i instrumentu koji nas spaja i koji je dio naše istorije i nasleđa, osim autora, govorili su i muzikolog Sanja Jančić i književnik Momčilo Golijanin, kao i predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ Gacko, Vukota Govedarica, koji je bio i moderator ove večeri. Bili su saglasni sa činjenicom opisanom u knjizi –  da su gusle praistorijski instrument, koji čuva duboku tajnu nepobjedivosti duha jednog naroda. Njihov zvuk osnažen epikom narodne mudrosti, junaštva, ljubavi i dobrote, uzdigao se nad srpskim rodom kao nerazrušiv bedem zaštite njegovog postojanja.

Organizator kulturne večeri bilo je Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ i SPKD „Prosvjeta“ Gacko, a predstavljanje knjige je bilo upotpunjeno uz pjesmu guslara Milorada Ćeklića.

Podijelite vijest