Представљена књига „Српске памтише и саборнице гусле“ Жељка Чуровића

Протеклог викенда, у присуству љубитеља древног инструмента, гатачкој публици представљена је књига Жељка Чуровића Лисанског , „Српске памтише и саборнице гусле“, што је званично и прво представљање ове књиге широј јавности.

Није случајно што је аутор изабрао баш Гацко као мјесто одакле почиње представљење књиге. Он каже да су Херцеговина и Гацко, једни од ријетких мјеста гдје се гусле још поштују и слушају, па је из тога разлога представљање књиге почело баш одавде. “Гусле су те које одмотавају историјска чворишта, и које нам дају прилику да се поново препознамо, како би могли нешто сазнати и о другима”, рекао је Чуровић.

Аутор се досјетио да у око 170 радова, колико их чини ова књига, сабере оно најљепше икада речено о гуслама у епској пјесми, али и о људима  који су пјевали уз гусле и који су пишући стихове гуслара чинили величанственим.

О књизи и инструменту који нас спаја и који је дио наше историје и наслеђа, осим аутора, говорили су и музиколог Сања Јанчић и књижевник Момчило Голијанин, као и предсједник Удружења гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ Гацко, Вукота Говедарица, који је био и модератор ове вечери. Били су сагласни са чињеницом описаном у књизи –  да су гусле праисторијски инструмент, који чува дубоку тајну непобједивости духа једног народа. Њихов звук оснажен епиком народне мудрости, јунаштва, љубави и доброте, уздигао се над српским родом као неразрушив бедем заштите његовог постојања.

Организатор културне вечери било је Удружења гуслара и епских пјесника “Тешан Подруговић” и СПКД „Просвјета“ Гацко, а представљање књиге је било употпуњено уз пјесму гуслара Милорада Ћеклића.