Predstavljena knjiga „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ autora Vesne Kapor

U organizaciji Narodne biblioteke Gacko, u petak veče, gatačkoj publici predstavljena je knjiga priča Vesne Kapor, „Po sećanju se hoda kao po mesečini“, za koju je dobila dvije prestižne nagrade – Laza Kostić i Miloš Crnjanski.

U ime organizatora, ljubitelje pisane riječi na početku večeri pozdravila je Milica Lažetić, direktor Narodne biblioteke Gacko, dok je odlomke iz priča čitala direktor Narodne biblioteke Nevesinje, Ljiljana Ivezić.

Simboličan naziv knjige inspirisan je romanom „Seobe“ Miloša Crnjanskog, u kojem je zabilježio: „Po sećanju se hoda kao po mesečini“, od kojih je satkan čitav život. Od samog naslova, knjiga nagovještava stvarni svijet preplitanja sadašnjosti sa prošlošću. Svaka od 11 priča je preplitanje sadašnjosti sa sjećanjima autora, na bajkovito djetinjstvo s jedne, i ratne godine sa druge strane.

Junaci Vesnine knjige smo svi mi i naši zajednički preci. To su sabrane priče nastale kao odgovor na naše stradanje, za one koji će doći posle nas. „Ova knjiga je veza koja prema stihovima Laze Kostića, „veže nerođene sa mrtvima“. Mi jesmo niti i moramo potisnuti zaborav i braniti ono ljudsko u čovjeku“, rekla je Kapor.

Prema njenim riječima, nagrade Laza Kostić i Miloš Crnjanski vrlo su značaje, jer su ta dva pisca duboko kosmički i emotivno ukorijenjena u ono što predstavlja srpsku književnost. Njihova vrijednost je tim veća, posebno u vrijeme kada je prava književnost učaurena za mali broj pojedinaca, koji žele da čuju i da je prenose onako kao treba.

„Moć umjetničkog pripovijedanja je prilično ostavljena po strani. Bilo šta što se danas napiše, medijski se plasira kao književnost, i u tom smislu termin knjiga ubija pravu umjetničku književnost, koja je oduvijek služila za prenošenje iskustava i bila ogledalo vremena, istorije, kolektiva“, i dodaje da su ljudi gladni prave književne i umjetničke vrijednosti.

Podijelite vijest