Predstavljen strip album “Ponori zla” autora Jovana Bratića

U Parohijskom domu u Gacku sinoć je predstavljen strip album „Ponori zla“ autora Jovana Bratića iz Nevesinja. Ova istorijska strip drama, na oko 200 strana i preko hiljadu ilustracija, tematski vodi u vrijeme Drugog svjetskog rata na prostore Istočne Hercegovine, koja je doživjela nezapamćeno stradanje i zločine od strane okupacionih sila.

„Kao dijete volio sam da čitam o prošlosti naših predaka, a ujedno sam volio i strip. I kada sam povezao svoju sklonost prema stripu i istoriji Hercegovine, došao sam na ideju da oživim neke likove za koje smatram da zaslužuju pažnju i apostrofiranje, i kao takve da ih predstavim novim generacijama koje možda nisu mnogo ni upućene u daleku prošlost naših predaka, običnih ljudi koji su izrasli u heroje“, kaže Bratić.

Glavni junak Aleksa Vojinović, običan seoski mladić iz patrijarhalne hrišćanske porodice, spoj je brojnih likova iz tog vremena. Njegova sudbina opisuje tragediju jednog naroda, mladića koji su bili patriote, antifašisti, ali su na kraju, sticajem okolnosti, proglašeni narodnim neprijateljima. 

„Većina imena nalazi se pod pseudonimima, ali iza njih se mogu prepoznati istorijske ličnosti poput Milorada Popovića, Ćetka Petkovića, Vlada Šegrta i drugih. Ono što će čitaocima privući pažnju jeste tematika koja je bila iza kulisa, koja nije bila po volji tadašnjih vlasti. Brojne žrtve su ostale sakrivene i mistične, a ova strip priča govori upravo o razobličavanju tih zločina od strane režima“, kaže Bratić.

Pored autora, o stripu su govorili i profesor istorije Milan Nikčević koji je bio moderator večeri, sveštenik Mladen Žulović i strip umjetnik Goran Lojpur.

Prva promocija je održana u Nevesinju, a pored Gacka, plan je da ovaj strip album upozna i publika u ostalim gradovima i opštinama.

Organizatori večeri bili su Opština Gacko i Crkvena opština Gacko.

Podijelite vijest