Predstavljen projekat “Dušu nisu ubili”

U Parohijskom domu u Gacku sinoć je predstavljen projekat „Dušu nisu ubili“, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma koji je nastao u produkciji RTRS i dvije knjige autora Mire Lolić Močević i dr Drage Mastilovića.

„Cjelokupni projekat „Dušu nisu ubili“ sastoji se od dvije knjige – „Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku“ dr Drage Mastilovića, koja je istoriografska monografija i govori šta je to što se dešavalo na prostoru BiH u 20 vijeku. Knjiga koju sam ja priredila su u stvari obrađena svjedočenja 59 srpskih porodica, kojima je zajedničko to što su stradavali kao civili tri puta u jednom vijeku“, kaže Mira Lolić Močević.

Autori su akcenat stavili na stradanje civila, srpskih žena, djece i staraca. Tragali su za odgovorom šta je to što se dešava srpskom narodu u BiH u 20. vijeku, koliko i da li uopšte postoji narod u Evropi koji je stradavao tako i na takve načine kao Srpski.

„Željeli smo da ostavimo jedno sjećanje budućim generacijama. Ako je civilizacijska potreba, ili zadnjih decenija se stalno govori o kulturi pamćenja, srpski narod je na žalost na tom ispitu pao. Kulturu pamćenja nismo uvrstili u obrazovni sistem, a na žalost ni u svoju svijest, a to smo utvrdili obilazeći prostore BiH i stravična srpska stratišta. Danas imamo prostore u BiH gdje je ubijen veliki broj Srba a za koje narod ne zna, jer tamo ne postoje spomenici koji o tome govore“, ističe Močević.

Močević ističe da je knjiga opomena a nikako poziv na osvetu.

“Ova knjiga nosi opomenu da nikad više nijednom narodu ne smije da se desi ratno stradanje. Naša želja je da se sazna i u svijetu. Film je preveden na 4 jezika, prevođenje knjige na engleski je završeno, a u planu je i prevod na ostale jezike i naravno promocija u svijetu, jer bi na taj način svijet napokon trebao da čuje istinu o onome što se srpskom narodu u BiH dešavalo na kućnom pragu”, kaže Močević.

Organizatori večeri bili su Udruženje “Srpsko-Ruski Most” i SPKD “Prosvjeta” Gacko.

 

Podijelite vijest