Prebilovci spremno dočekuju osveštanje

Posljednje pripreme, pred osvećenje Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, užurbano se privode kraju. Kako je ranije najavljeno iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Hram će biti osveštan osmog avgusta.

Temelji Hrama obnovljeni su na mjestu, na kojem je, 1991. godine, bila započeta prva crkva s kosturnicom, u kojoj su bile sahranjene mošti više od četiri hiljade srpskih mučenika.
Vrijedni neimari najveći dio radova na Hramu završili za oko petnaest mjeseci. Nikao je na mjestu, gdje su nedovršeni spomen-hram, sa moštima stradalnika, minirali pripadnici hrvatskih jedinica 1992. godine.

Novi hram Vaskrsenja Hristovog građen je po ugledu na istoimeni hram sa crkvom Svetog groba u Jerusalimu. Nakon sedamdeset tri godine stradanja, Prebilovčani dočekuju dan kada će ostaci predaka dostojno biti sahranjeni. Novoizgrađeni kompleks, simbolično je mjesto svih srpskih mučilišta u Hercegovini.
U novoizgrađenu fontanu, ispred hrama Vaskrsenja Hristovog, ugrađeno je više od pedeset kamenova sa natpisima hercegovačkih jama, u kojima su stradali Srbi. Svaki od njih nosi posebnu poruku.

U Prebilovce će, prema procjenama, stići između sedam i deset hiljada potomaka i srodnika stradalih, Srba iz Hercegovine i Republike Srpske i rasijanja.

Osvećenju će prisustvovati predstavnici pomjesnih crkava, politički vrh Republike Srpske, ambasadori, ministri, ljudi iz oblasti kulture i umjetnosti.
S obzirom na to da se očekuje dolazak više hiljada ljudi, policijske agencije preduzeće posebne mjere obezbjeđenja.

(RTRS)

Podijelite vijest