Porodici Marković iz Izgori dolaze bolji dani

130

Medijska priča o četveročlanoj porodici Miloša Markovića iz sela Izgori započeta je još prije dvije godine, a ovih dana je aktuelizovana. U pitanju je porodica u kojoj živi stari i slabo pokretan djed Petar, sa sinom Milošem, snahom Novkom koja je kratkovidna i petogodišnjim unukom Markom.

Suprug Miloš nigdje ne radi, a Novka tvrdi da od socijalnog dobijaju samo stotinu maraka mjesečno pomoći, ali isto tako kaže da Marko treba dogodine u školu.

Mali Marko pored loših uslova života, trošne kuće u kojoj žive i nesređene porodice ima i zdravstvenih problema. On je prije dvije godine operisan u bolnici u Banjaluci, a mora ići i na redovne kontrole.

Petar i Novka Marković su korisnici socijalne pomoći u iznosu od 216 KM mjesečno kaže direktor Centra za socijalni rad u Gacku Ranko Mastilović.

U opštini Gacko kažu da su im prije dvije godine dodijelili drvenu građu i crijep za kuću ali da to nije iskorišteno. Ipak,  prema riječima zamjenika načelnika Radoice Antunovića ove godine će stambeno pitanje porodice Marković biti riješeno izgradnjom kuće u gatačkom naselju Voćnjak.

“Ukupna vrijednost će biti oko 36.000 KM. Fond za povratak će finansirati 15.000 KM, a ostatak opština Gacko. U narednih mjesec dana Opština će izabrati izvođača radova. U međuvremenu će se voditi akcija prikupljanja za unutrašnje radove. Žiro račun za prikupljanje sredstava je otvoren i već imamo najave ozbiljnih donatora koji će donirati sredstva za ovu porodicu”- kaže Antunović.

Predsjednik društva srpskih domaćina Odbor za Hercegovinu – Jovan Kovačević je istakao da će i ovo društvo pomoći u izgradnji kuće.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će Marko, za koga u Centru za socijalni rad kažu da je pravilnog psihofizičkog razvoja uskoro imati bolje uslove za život.