Pod sloganom „Zajedno možemo sve“ Dječija nedelja obilježena u Gacku

Pod sloganom „Zajedno možemo sve“ Dječija nedelja, koja se obilježava od 4. do 10. oktobra, tradicionalno je obilježena u Gacku.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Gacko, obilježavanje je počelo na sportskim terenima, javnim časom fizičkog vaspitanja učenika devetih razreda.

U sklopu planiranih aktivnosti, učenici petog razreda posjetili su Etno muzej u Danićima. Domaćin je učenicima pokazao eksponate i upoznao ih sa njihovim porijeklom i vremenom iz kog datiraju.

U toku obilježavanja Dječije nedelje, načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, posjetio je Osnovnu školu i družio se sa mališanima iz produženog boravka.

„Svaki dan i svaka nedelja u godini moraju biti posvećeni djeci. Ovogodišnji slogan ukazuje na značaj zajednice i jedinstva i potrebe da pružamo podršku jedni drugima. Zajedno moramo i možemo sve“, poručio je Milinković.

Podršku drugima pokazali su članovi Savjeta učenika Osnovne škole, koji su u pratnji psihologa posjetili Centar za djecu sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“ i uručili poklon pakete polaznicima.

U Centru je ove godine Nedelja djeteta obilježena samo internim druženjem, jer su zbog epidemiološke situacije, ostale aktivnosti odložene. I ovom prilikom je ukazana potreba i obaveza poštovanja djeteta i zaštite dječijih prava.

Cilj ove, kao i svih drugih aktivnosti koje se provode u ovom Centru jeste izmamiti osmjeh na lice i učiniti mali korak kako bi se osobe sa invaliditetom osjećale ispunjene, zadovoljne i kao ravnopravni članovi društvene zajednice, kažu u Centru „Rastimo zajedno“ Gacko.

Dječiju nedelju je nizom aktivnosti obilježila i Javna predškolska ustanova „Dječiji vrtić“ iz naše opštine.

Nakon simbolične šetnje ulicama grada, kada su mališani nosili transparente sa jasno naglašenim dječijim pravima, u dvorištu vrtića održana je predstava pod nazivom „Ja imam prava“. Djeca su kroz igru i smijeh naučila svoja osnovna prava.

Jedna od aktivnosti bila je i pakovanje poklona za drugare u roditeljskoj kući „Iskra“ u Banjaluci. U saradnji sa Poštama Srpske i Poštom u Gacku, koji su besplatno poslali pošiljku, mališani su uputili i pismo podrške djeci koja borave u pomenutoj roditeljskoj kući.

Sve vrtićke grupe imale su aktivnosti u svojim igraonicama, a sve u znaku ove tradicionalne manifestacije.

Podijelite vijest