Počinje nova školska godina za osnovce i srednjoškolce

U ponedeljak, 1. septembra počinje školska nastava za osnovce i srednjoškolce. Tako će, u holu OŠ “Sveti Sava”, u 11:00 sati, biti upriličen svečani doček za 79 đaka prvaka kojima će biti uručeni prigodni pokloni za polazak u školu nakon čega će biti podjeljeni besplatni udžbenici za učenike I razreda.

Osnovno obrazovanje u 2014/2015 godini u OŠ “Sveti Sava” kao i u područnim školama u Avtovcu, Fojnici, Nadanićima, Brljevu, Dobreljima i Dulićima, ove godine će pohađati ukupno 827 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja.

Najviše đaka prvog razreda upisano je u osnovnoj školi u Gacku (79), dok je u područnoj školi u Dobreljima upisan samo jedan učenik, a područna škola u Dulićima ove godine neće dočekati ni jednog đaka prvaka. U ostalim područnim školama, broj đaka upisanih u prvi razred je znatno manji, a kako kažu iz osnovne škole, ove godine je upisano 11 prvaka manje nego prethodne, što ukazuje na negativan trend i ozbiljan društveni problem.

Tokom ljetnjeg raspusta, na centralnoj kao i ostalim područnim školama odvijali su se radovi koji se odnose na uređenje enterijera ovih ustanova. Direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, Radan Popović, istakao je da su se ovog ljeta vodili radovi na uređenju enterijera na svim područnim školama, kao i u centralnoj, u kojoj je izvršeno kompletno krečenje hodnika i učionica. Novčana sredstva za ove radove izdvojila je Opština Gacko, a izvršena je i zamjena elektro-instalacija koju je finansirala Rudnik i Termoelektrana Gacko.

Treba napomenuti da je tokom ljeta u područnoj školi u Fojnici riješen problem sanitarnih čvorova, a i izvršene su i osnovne prepravke i krečenje učionica. “U septembru se planira postavljanje ograde u dvorištu područne škole u Brljevu, tako da smo ovog ljeta dosta uradili po pitanju uređenja škola”, dodao je Popović.

Kako nam poručuju iz OŠ “Sveti Sava”, nastavni plan i program za školsku 2014/2015. pretrpio je nekoliko promjena, pa su tako za predmet “Informatičko obrazovanje” urađeni potpuno novi udžbenici za sve razrede, od III do IX, a djeca III razreda imaće priliku da Muzičko obrazovanje stiču iz novog udžbenika.
Ministarstvo prosvjete i kulture i ove godine je obezbjedilo besplatne udžbenike za sve učenike I i II razreda za predstojeću školsku godinu. Podjela udžbenika za đake prvake će se vršiti nakon svečanog dočeka u centralnoj školi, a udžbenici za učenike II razreda biće blagovremeno podijeljeni u toku naredne nedelje.

Za odlične učenike od III do IX razreda, iz porodica sa četvoro i više djece, Ministarstvo porodice omladine i sporta obezbijediće besplatne udžbenike za narednu školsku godinu. Udžbenike mogu preuzeti roditelji djece odlikaša, u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u gradu.

I u Srednjoškolskom centru „Pero Slijepčević“ sve spremno za početak školske godine

Za razliku od OŠ “Sveti Sava” u kojoj se bilježi pad broja upisanih prvaka, u novoj školskoj godini, učionice SŠC “Pero Slijepčević” biće popunjene više nego protekle godine. U klupama srednjoškolskog centra ove školske godine naći će se kupno 491 učenik, a u prvu godinu upisano je 144 učenika raspoređena po strukama u šest odjeljenja i to:

1. Gimnazija – tri odjeljenja po 24 učenika

2. Mašinstvo i obrada metala

• odjeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje – 24 učenika

• bravari – 24 učenika

3. Ekonomija, pravo i trgovina

• odjeljenje ekonomskih tehničara – 24 učenika

Iz SŠC “Pero Slijepčević” kažu da se tokom ljetnjeg perioda radilo na uređenju enterijera ove ustanove, te da je kompletna školska zgrada okrečena iznutra, a urađena je i defektaža. Ovih dana se planiraju i određene intervencije, odnosno rekonstrukcija mašinske radionice.

Svim osnovcima i srednjoškolcima želimo mnogo sreće i dobre rezultate u predstojećoj školskoj godini.

Podijelite vijest