Počeo redovni godišnji remont u TE Gacko

U noći između 17. i 18. juna Termoelektrana Gacko je isključena sa mreže čime je počeo redovni godišnji remont, potvrdio je rukovodilac RJ Termoelektrana, Saša Nikolić.

Ovogodišnji remont postrojenja TE Gacko je trebalo da počne još u aprilu, ali je odlagan više puta zbog poremećaja na tržištu, prouzrokovan situacijom u Ukrajini. Došlo je do značajnog poskupljenja potrebnog materijala, prvenstveno čeličnih proizvoda. Iz istog razloga je došlo i do produžavanja rokova isporuke.

Termin remonta je prolongiran iz razloga nemogućnosti blagovremenog obezbjeđenja svih potrebnih materijala i rezervnih dijelova. Pošto su se u međuvremenu obezbijedili uslovi, remont je počeo.

Planirano trajanje remonta je 40 dana. Na poslovima remonta postrojenja, kao i svake godine biće biti angažovan dio vlastite radne snage i firme izvođači radova za specijalističke radove i radove velikog obima, za koje nema dovoljno kvalifikovane sopstvene radne snage.

U toku remonta biće izvršeni svi potrebni radovi koje propisuje proizvođač opreme.

“Na kotlovskom postrojenju se radi zamjena dijela cijevnog vazdušnog zagrijača, što je najveći zahvat u ovom remontu. Planirana je i ugradnja četvrte linije za otpremu pepela, kako bi se povećao kapacitet postrojenja za otpremu pepela i time ublažili problemi sa pepelom, do realizacije projekta rekonstrukcije filterskog postrojenja. Očekujemo da se remont uradi kvalitetno i u zadatom roku i da će se zadržati visoka pouzdanost postrojenja”, rekao je Nikolić.

U proteklom međuremontnom periodu, TE Gacko je bila van pogona samo 12 dana, što prestavlja stepen raspoloživosti od 97%.

Podijelite vijest