Parohija Prva gatačka

Protojerej-stavrofor Velimir Kovač,
Paroh prve gatačke parohije
Adresa: Trg Save Vladislavića bb.  Gacko
Tel: 059/471-278; 065/577-248;
CO (059/271-373)

e-mail: cogacko@teol.net

BIOGRAFSKI PODACI

Rođen 31.08.1977. god. u Trebinju. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Trebinju studirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini i na Teološkom fakultetu u Beogradu. Sada je apsolvent Bogoslovskog fakulteta u Foči. Rukopoložen za čteca i đakona od episkopa ZHiP Grigorija na praznik Sv. velikomučenika Dimitrija (8. novembra) 2001. god. u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju. U čin sveštenika rukopoložen takođe od episkopa Grigorija na praznik Sv. Ignjatija Bogonosca (2. januara) 2002. god. u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, i postavljen za paroha na Zupcima i na Korjenićkoj parohiji. Na toj parohiji službovao do 14. juna iste godine od kada je paroh na Gatačkoj parohiji. Od sredine 2000. godine pa do odlaska u Gacko radio i u ekonomatu eparhije ZHiP. U čin protojereja stavrofora unaprijeđen na Sv. Liturgiji u nedelju 26. jula 2009.god. pri osvećenju obnovljenog hrama Sv. kneza Lazara u Pridvorici.

PODACI O PAROHIJI

Parohija Prva gatačka obuhvata naseljeno mjesto Gacko istočno od gradskog trga i novog hrama i sela : Ulinje, Dražljevo, Čemerno, Vrba, Izgori i Pridvorica i ima oko 640 domova. Većina stanovništva živi u samom Gacku dok su sela rijetko naseljena uglavnom starijim stanovništvom. Nešto bolje stanje što se tiče broja i sastava stanovništva je u selima koja su bliže gradu i uz obod Gatačkog polja. Ukupan broj stanovnika po statističkim podatcima za područje Gatačke opštine koja obuhvata pored dvije Gatačke i Avtovačku parohiju je oko 11500 stanovnika. U toku prethodnog rata gotovo svo nepravoslavno (uglavnom muslimansko) stanovništvoje je napustilo Gacko, a doselio se približno isti broj pravoslavnog stanovništva izbjeglih većinom iz doline Neretve. Poslije poslednjeg rata nešto pravoslavnog stanovništva oko 100 porodica se vratilo većinom u Dolinu neretve, a za isto vrijeme i jedan manji broj muslimanskih porodica se vratio u svoja sela u opštini Gacko.

Teritorija koju sada obuhvata Prva i Druga gatačka parohija prije Drugog svjetskog rata je bila podijeljena na više parohija: Gatačku, Nadanićku, Fojničku. Poslije rata zbog migracije stanovništva iz sela u grad postojala je samo Gatačka parohija. Zbog progona i pritiska komunističke vlasti parohijski život i u toj jednoj parohiji odvijao se otežano. Bogosluženja su bila neredovna sveštenici progonjeni i zatvarani. Najčešće je jedan sveštenik opsluživao i avtovačku i gatačku parohiju.

BOGOSLUŽENJA I PAROHIJSKI ŽIVOT

Saborni hram ove parohije je hram Silaska Sv. Duha na Apostole u Gacku. Bogosluželja u ovom hramu su redovna i služe se po sledećem rasporedu:

RADNIM DANIMA

VEČERNJA u 19 ČASOVA (U zimskom periodu u 18 časova)

AKATIST SV. VASILIJU OSTROŠKOM – petkom poslije večernje službe

JUTRENJE u 7:30 ČASOVA

SUBOTOM

JUTRENJE u 7:30 ČASOVA

SV. LITURGIJA u 8 ČASOVA

NEDJELJOM

JUTRENJE u 8 ČASOVA

SV. LITURGIJA u 9 ČASOVA

VEČERNJA u 19 ČASOVA (U zimskom periodu u 18 Časova)

U Sabornom hramu naizmjenično po sedmičnim čredama služe sveštenici Velimir Kovač i Danilo Dangubić.

Predsjednik Crkvenog odbora je Jovan Govedarica.

Crkvenjaci Sabornog hrama su Dragan Kuljanin i Trifko Bakoč.

Saborni hram ima i dječiji hor sa oko 20 članova koji vodi popadija Milica Kovač.

U Osnovnoj školi u Gacku redovno se održava nastava vjeronauke koju izvode vjeroučitelji sveštenik Danilo Dangubić, Žanela Pažin i Đuro Matković. U Srednjoškolskom centru u Gacku u dogovoru sa profesorima sveštenici periodično održavaju predavanja iz vjeronauke.

Od 2008. god. u parohijskom domu u Gacku povremeno se održavaju predavanja na razne duhovne teme. Sala parohijskog doma ima 120 mjesta.

Podijelite vijest