Parohija Avtovačka

Jerej Miodrag Vrtikapa

Paroh parohije avtovačke
Adresa: Avtovac bb ,
89240 Gacko
Telefon: 059/474-160 , 065/818-035
Email: miodrag33@yahoo.com
BIOGRAFSKI PODACI 

Rođen 27. avgusta 1985. g. u Trebinju od oca Đoka i majke Borike r. Spremo. Rukopoložen u čin đakona u Nedjelju Pravoslavlja 21 . februara 2010 . g . u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju od Episkopa ZHiP g . Grigorija. Po blagoslovu Episkopa vršio đakonsku službu pri hramu Sv.Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju. U čin prezvitera rukopoložen je na praznik Cvijeti 28 . marta 2010 . g . u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru , takođe od episkopa ZHiP g . Grigorija. Dana, 30.marta 2010. godine postavljen je za paroha parohije bjelopoljsko-brdske u Bijelom Polju – Mostar pri hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg. Predavao je vjeronauku u sedam škola na području Opštine Mostar.Po blagoslovu Episkopa g. Grigorija, 22. novembra 2011. godine premješten je na parohiju sedmu trebinjsku u Trebinje , a 30. avgusta 2012. g . premješten je na parohiju avtovačku u Avtovcu – Opština Gacko , takođe po blagoslovu  nadležnog Episkopa. Oženjen Slavicom r . Rudan. Imaju kćerku Mariju.
PODACI O PAROHIJI
Parohija Avtovačka obuhvata sela iz dvije opštine, Gatačke i Bilećke. Iz Bilećke obuhvata: Hoxiće, Korita, Rioca i Brestice, a iz Gatačke: Avtovac, Stepen, Pržine, Daniće, Zagraca, Lipnik, Mulja, Samobor, Garevu, Malu Garevu, Dobrelja, Duliće, Brljevo, Kazance (Gornji Kazanci pripadaju Republici SCG), Vratkoviće, Miholjače, Jasenik, Berušicu, Žanjevicu. Parohija ima oko 600 domova. Među stanovništvom nije bilo migracija, sve su starosjedioci u velikoj većini. Većina parohije slavi svetog Jovana Krstitelja, zatim Svetoga Nikolu, Svetoga Stefana Arhiđakona, Svetoga Arhangela Mihailla, Svetoga Georgija, a nešto manje parohijana Svetoga Savu, Svetu Petku, Svetoga Tomu apostola, Svetoga Ignjatija, Lazarevu subotu, Svetoga Stefana Dečanskoga i začeće Svetoga Jovana Krstitelja.

PODACI O CRKVAMA
Avtovačka parohija ima 11 hramova. Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog je u Avtovcu, podignut u vrijeme Mitropolita Petra Dabrobosanskog, Zimonjića 1907/08. godine. U hramu je pohranjena nožna nazuvka Svetitelja Vasilija Ostroškog, prilikom presvlačenja 1996. i litije kroz Hercegovinu. Saborne službe su za hramovnu slavu i za Preobraženje Gospodnje.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Avtovcu sagrađen je i osvećen 1907. Šezdesetih godina je na crkvi sagrađen zvonik. Crkva nije obnavljana.

Hram Svetog Save u selu Samobor. Nije sačuvan podatak kada je sagrađen, zna se da je obnavljan 1979. godine pa 2002. Postoji podatak da je i prije ovih godina crkva obnavljana više puta, što govori da je hram iz ranijeg perioda.

Hram svete Trojice u selu Gareva. Ne zna se kad je sagrađen. Obnavljana je 1889. na temeljima crkve koja je tu već postojala. U prvom svjetskom ratu je rušen da bi odmah 1921. godine ponovo bio obnovljen. Poslednji put je uređen 1988. godine.

Hram Svetog Proroka Ilije u selu Berušica, sagrađen 1893. Srušen je od strane Austrugara, a obnovljen i osvećen 31. 07. 2005.

Hram Svetog Nikole u selu Dobrelja. Ne zna se godina kad je sagrađen, iz ranijeg je perioda. Postoji podatak o obnovi iz 1884/9. 2001. godine je obnovljen i osvećen.

Hram Svetog Arhangela Mihaila u selu Kazanci. Ne zna se kad je sagrađen. Prvi put je obnovljen 1833. godine, pa zatim 1934., 1971. i 1991.

Hram Svetog Petra Zimonjića u selu Danići sagrađen i osvećen zajedno sa konakom 2001. godine.

Hram Svetog Arhangela Mihaila u selu Stepen sagrađen i osvećen 2004. godine.

Hram Pokrova Presvete Bogorodice u selu Hoxići – Korita. Iz ranijeg je perioda. Obnovljen je 1855. i poslije toga je više puta popravljan.

Hram-kapelica na Korićkoj jami posvećena Srpskim novomučenicima postradalim od strane ustaša 1941. godine.

Hram Svetog Nikolaja u selu Miholjače. Obnovljen je 1884. što znači da je iz ranijeg vremena. Obnovljen je i freskopisan 1999. godine.

U Cernici i u  Jaseniku postoje temelji srednjovjekovnih hramova.

Podijelite vijest