Parastosom i polaganjem vijenaca obilježen Dan Gatačke brigade

Obilježavanje Dana Gatačke brigade počelo je parastosom poginulim borcima koji je u crkvi Svete Trojice služio sveštenik Avtovačke parohije, Miodrag Vrtikapa. Uslijedila je posjeta spomen sobi i polaganje cvijeća na centralni spomenik „Kruga Gatačkim junacima“.

Dan sjećanja na sve poginule borce Gacka i borce koji su prošli kroz Gatačku brigadu, a koji su sticajem prilika tokom rata bili nastanjeni u Gacku, ove godine je zbog pandemije virusa korona obilježen skromnije i u drugačijim uslovima nego prethodnih godina.

Slobodan Ilić, predsjednik koordinacionog odbora boračkih organizacija Istočne Hercegovine, kaže da ovaj dan obilježavamo u podijeljenom raspoloženju i imajući na umu da je ovo veliki dug, a istovremeno dan kada se sjećamo i razmišljamo o toj populaciji i kako ona živi posle 25 godina.

Prema riječima Ilića, Opština Gacko je prva u Republici Srpskoj koja je riješila sve ključne probleme boračke populacije. Na birou za zapošljavanje nalazi se jedan borac prve kategorije i očekuje da će i njegov problem biti riješen.

„Ono što je u Gacku dobro je to da su osnovni egzistencijalni problemi boračke populacije riješeni. Konstatujem danas, na ovom mjestu, da su riješena zaposlenja poginulih boraca i stambeno su zbrinute sve porodice poginulih boraca i prioritetne grupe, borci i RVI od prve do četvrte kategorije. U toku  je rješavanje zaposlenja još jednog djeteta poginulog borca“, istakao je Ilić.

Kako nam je potvrdio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, Opština je zajedno sa Boračkom organizacijom u prethodnoj godini dosta uradila na poboljšanju položaja boračkih kategorija. Do kraja je dovedena akcija zapošljavanja djece poginulih boraca i obezbijeđen je posao za 14 djece. U skladu sa potrebama rješavanja stambenog pitanja porodica poginulih boraca i RVI, dva poslovna prostora u zgradi za boračke kategorije pretvorena su u stambene jedinice.

Cvijeće na centralno spomen obilježje položili su članovi porodica poginulih boraca, predstavnici opštine Gacko, RiTE Gacko, predstavnici Boračke organizacije Gacko i Udruženje Konjičana.

Podijelite vijest