Padavine izazvale probleme: Situacija na području opštine Gacko pod kontrolom

Situacija na području opštine Gacko je stabilna i pod kontrolom, potvrđeno je danas na sastanku koji je održao štab za vanredne situacije opštine Gacko sa predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković istakao je da je zbog najavljenih obilnih padavina, opštinski štab zasjedao u subotu, od kada su u pripravnosti ekipe Vatrogasno – spasilačke jedinice i Civilne zaštite sa ljudstvom i mehanizacijom.

„U protekla 24 časa najviše kiše palo je u Gacku i to čak 128 litara po metru kvadratnom. Sagledavamo trenutnu situaciju. Svi naši kapaciteti su od juče  na terenu. U stalnom smo kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite koja je pravovremeno reagovala i sa Vladom Republike Srpske. Očekujemo opet padavine, ali nadamo se da neće biti intenziteta kao juče i noćas“, rekao je Milinković i dodao da je stanje u Rudniku i Termoelektrani, za sada stabilno i proizvodnja teče nesmetano, a zaposleni su u stanju pripravnosti.

Načelnik Milinković obišao je i u toku noći, ali i danas, sva kritična mjesta sa predstavnicima Civilne zaštite, Vatrogasaca i Policije.

Usled kiše koja je juče intenzivno padala, u večernjim satima došlo je do naglog porasta  rijeke Đerope i njenog izlijevanja u MZ Fojnica, što je ugrožavalo kuću sa dva domaćinstva.

Odmah po dojavi pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasno – spasilačke jedinice su izašli na teren i zajedno sa grupom mještana započeli sa preventivnim djelovanjem. Namještaj su podigli na više nivoe, zaštitili električne vodove, a članove domaćinstva evakuisali na sprat. U toku noći voda je poplavila oba domaćinstva.

Zbog prestanka padavina u prijepodnevnim časovima, rijeka je počela da se povlači, kao i voda iz prostorija.

Takođe u MZ  Fojnica zbog izlijevanja rijeke Zalomke došlo je do prekida putne komunikacije Gacko – Nevesinje u mjestu Herceglija, kao i u mjestu Rilja, opština Nevesinje.

Prema novijim informacijama, voda na Hercegliji se povukla i put je prohodan, dok se u Riljima saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

U MZ Avtovac povećao se nivo rijeke Mušnice, što je prijetilo plavljenju tri stambena objekta. Blagovremenim djelovanjem i to je spriječeno. I u selu Lukovice preplavljen je put u jednom dijelu sela.

Kada je u pitanju gradska zona, obilne padavine napravile su problem u naselju Voćnjak, gdje je na teren izašla mehanizacija JP „Komus“.

Na Čemernu je došlo do odrona, ali brzom intervencijom preduzeća “Putevi” saobraćaj se odvija nesmetano.

Stanje na terenu se prati. Civilna zaštita i Vatrogasno-spasilačka jedinica svoj režim rada su uskladili sa trenutnom situacijom, uvedena su dežurstva i pripravni su 24 časa.

Podijelite vijest