Otvorena retrospektivna izložba sa likovnog saborovanja „Simeon Dobrićevski“

U organizaciji JU „Kulturno sportski centar“ Gacko i Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće sinoć je u Domu kulture u Gacku svečano otvorena retrospektivna izložba sa likovnog saborovanja “Simeon Dobrićevski” iz Bileće.

Posle pozdravne pjesme crkvenog hora „Sveta Jelena Anžujska“, prisutne je pozdravila direktor KSC Gacko, Anđelka Boljanović.

„Misija i vizija KSC koju mi provodimo je razvoj saradnje sa institucijama, organizacijama, udruženjima i kulturnim centrima u našem regionu“, istakla je Boljanović i podsjetila da je retrospektivna izložba Gacko-Klinje bila izložena u muzeju Hercegovine u Trebinju, a protekle sedmice je otvorena i u galeriji u Nevesinju.

O likovnom saborovanju, kao i o Zavičajnom klubu „Osvit“ govorio je osnivač i predsjednik „Osvita“, Miodrag Hrnjez Ljumo.

„Velika je radost biti u hramu kulture u Gacku. Kažem hram jer iza ovog galerijskog prostora se nalazi veliki prostor namijenjen za muzičke večeri, pozorišne predstave i bilo koji drugi vid kulturnog dešavanja“, istakao je Hrnjez .
Prema riječima Hrnjeza, ovde su izloženi radovi sa četvrtog likovnog saborovanja, a za četiri godine kroz Bileću je prošlo preko 60 slikara iz BiH, Srbije i Crne Gore, a u gostima je bio i jedan od najboljih slikara iz Kalifornije.
„Prošle godine se nastale i dvije skulpture od Bilećkog kamena koje stoje na otvorenom i krase Bileću. Svako saborovanje ima iskorak naprijed i to je ta ideja koja nas vodi i nadam se da ćemo u tome i istrajati“-zaključio je Hrnjez.

Izložbu je otvorio selektor saborovanja, Dragan Batinić i istakao zadovoljstvo što fundus slika iz godine u godinu raste i do sada posjeduju 130 slika i tri skulpture sa ovog likovnog saborovanja.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana, a ljubitelji umjetnosti će biti u prilici da vide 38 djela od dvadesetak autora.

Podijelite vijest