Otvorena izložba “U susret Vuku”

Povodom 200-godišnjice štampanja djela Vuka Stefanovića Karadžića i 150-godišnjice njegove smrti, danas je u Domu kulture u Gacku otvorena izložba pod nazivom „U susret Vuku“.

U ulozi domaćina, o životu i djelu Vuka Karadžića, govorili su učenici SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka, Jelena Pušara i Milan Bejat, koji su svečano otvorili izložbu.

Na oko 20 panoa, sa velikim brojem fotografija i dokumenata, predstavljen je život i djelo reformatora srpskog jezika i pisma. 

Prema riječima jednog od organizatora, predsjednika SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Radomira Vučkovića, ova izložba posvećena je prvenstveno đacima i kulturnim radnicima, ali i onima koji njeguju i čuvaju srpski jezik u kulturi i tradiciji. “Govoriti o Vuku nije lako, o Vuku se govori vijekovima, a o njemu još uvijek ne znamo sve“, istakao je Vučković.

Izloženi radovi obuhvataju cjelokupan Vukov život, od rođenja, porodičnog stabla, do posljednjeg dana i smrti.  „Ovo je jako lijep događaj, jer da nije bilo Vuka Karadžića mi ne bi imali srpski jezik kakav sada imamo, gdje se svako slovo čita kao što se piše. Vidjeli smo mnoga djela koja je Vuk pisao i koja mjesta je posjećivao“, rekla je učenica drugog razreda Gimnazije, Ružica Vuković.

Organizatori izložbe bili su SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka i SPKD „Prosvjeta“ Gacko, u saradnji sa „Kulturno – sportskim centrom“ Gacko, a svi oni koji nisu bili u prilici danas posjetiti Dom kulture, mogu to učiniti do 15. decembra, do kada je izložba i otvorena.

Podijelite vijest