Otvorena izložba slika “Snovi i stvaranja”

Proteklog vikenda je u Domu kulture u Gacku otvorena izložba slika „Snovi i stvaranja“ umjetnica Jelene Glogovac Savić iz Gacka i Tatjane Topalović iz Trebinja koje su se publici predstavile sa tridesetak radova.

Izložbu je otvorio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

“Večeras prisustvujemo otvaranju izložbe dvije umjetnice iz sličnog okruženja, a različitog umjetničkog izraza. Ovom prilikom bi se zahvalio umjetnici Tatjani Topalović, a zahvalio bi se i pohvalio Jelenu Glogovac Savić koja daje značajan doprinos razvoju umjetnosti u našoj opštini, kako kroz svoj rad u KSC, tako i kroz učešće u likovnim kolonijama i kroz samostalan rad koji večeras ovde možemo vidjeti.” rekao je Antunović  i pročitao dijelove iz recenzije Veseljke Salatić, istoričara umjetnosti i  kustosa Muzeja Hercegovine.

“Na slikama Tatjane Topalović vidni su tragovi istorije, tradicije, života na hercegovačkom tlu: pisma, knjige, stari dijelovi prozora, tragovi starih kamenih ostataka građevina, dragih bića kojih više nema ali postoji nešto što potsjeća na njih-simboli, dunje, šipci, ruke. Iz svega toga prošlog proističu nova sjemena, nove nade, pozitivne emocije, smirenost i zadovoljstvo. Navode nas na razmišljanja o prošlosti, na duhovnost, vrijednost, te ljepotu tradicije koja nas upućuje na život i dalje stvaranje.

Tatjana Topalović otkriva svoj svijet kroz poetičnu simboliku, stremeći intimističkoj, lirskoj obojenoj koncepciji.”

„Jelena Glogovac Savić prikazuje ženu, tražeći i iznalazeći put od iskonskog, antičkog i hrišćanstva, istočnog i zapadnog, do stvarnog modernog; slika život žene, njene žudnje, strepnje, hirovitosti, nostalgiju, nemir i tugu.. Njene slike u različitim gradacijama variraju, od jakih emocija do tananih lirskih osjećanja. Sljedbenik je jedne sve izrazitije i značajnije odlike modernog slikarstva, njegujući sopstvene suštine stvaranja.

Ovaj ciklus “Žena” još traje, slikarka ga razrađuje i najavljuje svoja likovna usmjerenja koja postepeno prečišćava i transponuje ka neoekspresionističkoj orijentaciji.”

Postavke za ovu izložbu su prenesene  iz Muzeja Hercegovine Trebinje, a u Gacku  će biti izložene do 12. juna.

Podijelite vijest