Otvorena izložba pozorišne fotografije Jovana Vidakovića

Sinoć je u Domu kulture u Gacku otvorena izložba pozorišne fotografije “Na daskama”, gatačkog fotografa, Jovana Vidakovića. Da fotografije govore više od riječi, uvjerio se veliki broj sugrađana koji su posjetili ovaj kulturni događaj.

Mladi umjetnik domaćoj publici predstavio je 37 fotografija, iz opusa trogodišnjeg rada sa pozorištima širom Bosne i Hercegovine. Svaka fotografija predstavlja veliku avanturu i nosi određenu emociju, koja je vješto zabilježena u datom trenutku.

“Kao što se može primijetiti, većina fotografija je portretnog karakreta. Prilikom fotografisanja, vrlo je važno poznavati pozorište kao instituciju, ali i glumce, graditi odnos sa njima i razumjeti njihovu transformaciju na sceni. To je ono što me inspiriše, ta sama završnica njihove ekspresije, izliv ljubavi prema pozorištu i sceni”, istakao je Vidaković.

“Skupocjene sekunde” koje su ključni momenat za uspjeh i dobru fotografiju, ovaj umjetnik zabilježio je na predstavama “Čekajući Marčela”, “Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera”, “Rekvijem za ljubav”, “U traganju za bojom kestena” i mnogim drugim.

Jovan Vidaković do sada je imao jednu samostalnu izložbu, a učestvovao je i na nekoliko kolektivnih. Dobitnik je više nagrada i pohvala za fotografije.

Izložba će biti otvorena do kraja naredne sedmice u terminu od 08:00-15:00 sati, kao i u večernjim časovima od 19:00-20:00 sati.

 

Podijelite vijest