Otvorena izložba fotografija “Zemljom Hercegovom”

U galeriji “Kulturno-sportskog centra” Gacko, sinoć je otvorena izložba fotografija „Zemljom Hercegovom“, autora Alekse i Radomira Vučkovića.

Izložbu je svečano proglasila otvorenom direktor Muzeja Hercegovine, Ivana Grujić. Istakla je da je Muzej na usluzi svim građanima Hercegovine, te da su bili i više nego zainteresovani da podrže ovakav projekat.

Na više od 140 fotografija nastalih kroz istoimni televizijski serijal koji se emituje na Herceg TV, autori su nas na trenutak vratili u zaboravljene predjele Hercegovine.

„Serijal „Zemljom Hercegovom“ koji se emituje na Herceg TV, doprinio je da se pojavi i ova izložba, koja je samo jedan dio onoga što radimo. Pokušavajući da otrgnemo od zaborava naša napuštena sela, zapamtimo stara lica, da vidimo stare predmete i alate koji se tamo nalaze i koriste, nastale su i ove fotografije. Naš je cilj bio i da pokažemo i najljepše predjele koji su ljepši možda od nekih drugih, ali nisu dovoljno ili čak nikako iskorišteni“, kažu autori.

Na trogodišnjem proputovanju kroz zemlju Hercegovu, u objektivu autora našlo se na stotine fotografija. Od Gacka, Bileće, Nevesinja, Mostara, Trebinja pa do nekih predjela Crne Gore, iako amaterske, fotografije svjedoče o životu pomalo zaboravljenom i ostavljenom. Na trenutak oživljavaju tamošnji život ali i čuvaju od zaborava ono što smo možda već zaboravili.

„Namjera je da vrlo brzo krenemo i sa edicijom pod ovim nazivom, koja će imati ličnu kartu svakog sela sa nekoliko fotografija, koja će biti dostupna onima koji budu imali želju da, makar na takav način obiđu i upoznaju naš kraj“, ističe jedan od autora, Radomir Vučković.

Izložba “Zemljom Hercegovom” organizovana je u saradnji SPKD „Prosvjeta“ Gacko sa KSC Gacko i Muzejom Hercegovine.

Autori kažu da će izložba nastaviti svoj put, noseći jednu istu poruku. Iz Gacka se seli u Bileću, a nakon toga sredinom januara i u Trebinje.

Do tada, izložba koje je sinoć doživjela svoju premijeru u Gacku, biće otvorena 15 dana.

Podijelite vijest