Otvorena izložba “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski” i predstavljen roman “Durbin Grofa Save Vladislavića”

U okviru „Večeri gatačkih velikana“ sinoć je u Domu kulture u Gacku otvorena izložba pod nazivom „Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski“, predstavljen roman „Durbin Grofa Save Vladislavića“ autora Velimira Ivanovića i održana svečana akademija „Branič svoga roda“ posvećena velikanu Stojanu Kovačeviću.

Na početku večeri, direktor JU “Kulturno – sportski centar” Gacko , Mira Koprivica, poželjela je dobrodošlicu i izrazila zadovoljstvo što je ova Javna ustanova jedan od domaćina večeri.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, otvarajući izložbu podsjetio je da je Sava Vladislavić velika ličnost srpske istorije, čovjek koji je potekao iz Jasenika kod Gacka, kasnije pod turskim zulumom prešao u Trebinje i u Dubrovnik, školovao se u Veneciji, Francuskoj i Istanbulu, pa stigao do Ruskog dvora i Petra Velikog.

„Ovakva ličnost je dugo godina bila na margini istorije, ali došlo je vrijeme da se sjetimo naših velikana i stavimo ih na mjesto koje im pripada. Ljetos je ova izložba prvi put predstavljena u Galeriji Radio – televizije Srbije, a sada u njegovom rodnom mjestu“, istakao je Milinković.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakta koji su do sada bili nepoznati javnosti, svjedoči o impozantnoj ličnosti srpske kulture.

Na otvaranju je govorio i koautor izložbe, Branko Vukomanović, potomak Save Vladislavića, diplomate cara Petra Velikog, koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Vukomanović je u svom obraćanju istakao da je Radio – televizija Srbije srpska institucija koja je najviše doprinijela na ovim našim prostorima da se ime grofa Vladislavića izvuče iz istorijskog zaborava.

„Velika čast i zadovoljstvo je što se Sava i ovom izložbom ponovo vraća svom rodnom mjestu, svojoj kući u Gacko gdje može da se predstavi novim generacijama. On je možda i najveći uzor koji imamo u istoriji za nova pokoljenja. Siguran sam da će neki novi mali Gačani jednog dana premašiti njegovo djelo“, rekao je Vukomanović, koji je juče obišao Jasenik, rodno mjesto Save Vladislavića i svojih predaka.

„Neizmjernom podrškom prijatelja iz Burjatije, republike Ruske Federacije u kojoj se nalazi Kjahta, drevni Trojikosavsk koji je osnovao Sava Vladislavić, ustupljena je velika količina istorijskih materijala koji svjedoče o značaju i grandioznom djelu jednog Srbina na dvoru Petra Velikog i Katarine Prve“, dodao je Vukomanović.

U okviru ove večeri, predstavljeno je i drugo dopunjeno izdanje romana “Durbin grofa Save Vladislavića”, autora Velimira Ivanovića.

Autor je svoje djelo žanrovski odredio kao „romansiranu biografiju“, posvećenu životu i djelu jedne od najzanimljivijih ličnosti svoje epohe, obrazovanog čovjeka u skladu sa najvišim kulturnim standardima svoga vremena i poliglote sa aktivnim znanjem sedam jezika.

Prema riječima Ivanovića, u romanu se krije jedna velika ličnost srpske istorije i kulture, koja je namjerno bila gurnuta u mrak istorije i ovo je veliki povratak Save Vladislavića među Srbe.

„Grandiozan posao je bio pripremiti ovu knjigu i trajao je pet i po godina. Postoje heroji iz sjenke koji su pomagali na razne načine, od podizanja spomenika širom Srpskih zemalja i u Rusiji, do onih koji su mi davali dokumenta na uvid iz Ruske i naših Akademija nauka“, rekao je Ivanović.

U nastavku večeri održana je svečana akademija „Branič svoga roda“ posvećena još jednom velikanu iz Gacka, Stojanu Kovačeviću.

Podijelite vijest