Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Otvorena izložba: „Arheološka istraživanja crkve Rođenja Presvete Bogorodice Ljubinje“

Povodom proslave slave Hrama Svete Trojice i Opštine Gacko večeras je u Domu kulture u našem gradu otvorena izložba Muzeja Hercegovine Trebinje: „Arheološka istraživanja crkve Rođenja Presvete Bogorodice Ljubinje“.

Na samom početku večeri, prisutne je pozdravila direktor KSC „Gacko“, Anđelka Boljanović i zahvalila se gostima iz Muzeja Hercegovine što su građanima Gacka omogućili da među prvim pogledaju ovu izložbu.

O Muzeju Hercegovine, kao i samoj izložbi govorili su autori, arheolozi u Muzeju Hercegovine, Ivana Grujić i Jelena Pujić.

„Muzej Hercegovine Trebinje pokriva cijelu teritoriju Istočne Hercegovine, a  ovim istraživanjem koje smo obavili u Ljubinju, kao i druženjem večeras u Gacku, pokazujemo svim Hercegovcima kako ne zaobilazimo ostale opštine“, rekla je Pujić i dodala da je crkva u Ljubinju jedan svijetli primjer arheoloških istraživanja.

“Na fotografijama i tekstu ispod njih, vidi se da se radi o velikom arheološkom otkriću, što potvrđuje da se na području Istočne Hercegovine nalaze izuzetni arheološki lokaliteti kao što je ovaj“, istakla je Grujić. Prema njenim riječima pod crkve je urađen od stakla i sada turisti mogu vidjeti kako su naši preci nekada gradili i kako su te velelepne građevine ostavljali za sobom.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, kao graditeljska cjelina, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2005. godine od strane Komisije za očuvanje spomenika.  Sagrađena je 1867. godine, na osnovu natpisa koji se nalazi na ploči iznad nadvratnika. Nacionalni spomenik čine objekat crkve, pokretno nasljeđe i ostaci srednjovjekovne nekropole stećaka sa preostalih  šest spomenika. Lokalitet se nalazi u Ljubinju, pored magistralnog puta koji iz Mostara, preko Stoca, Ljubinja i Trebinja vodi do Dubrovnika.

Ova izložba će u našem gradu biti otvorena do 28. juna, a u nastavku večeri, za sve ljubitelje tradicionalne muzike, uslijedio je koncert Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

 

Podijelite vijest