Otvoren 18. Naučni skup istoričara u Gacku

Svečanom akademijom u čast dobitnika nagrade „Vladimir Ćorović“, sinoć je u Gacku otvorena trodnevna manifestacija Naučni skup istoričara. U domu kulture, manifestacija je simbolično počela riječima himne „Bože pravde“, u izvođenju hora „Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića.

Dobrodošlicu u zemlju Hercegovu, zemlju srpskog jezika i ćirilice, u ime domaćina uputio je predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Radomir Vučković. „Ovo je srpska istorijska akademija, koja je okupila veliki broj imena iz istorije književnosti“, dodajući da ovaj naučni skup slavi svoje punoljetstvo, te da je zahvaljujući samom postojanju, Gackom prošlo više od hiljadu eminentnih imena, književnika i istoričara.

Svečanu akademiju simbolično je otvorio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, koji je svim učesnicima poželio uspješan rad na ovogodišnjim susretima.

Predstavnik akademije nauka i umjetnosti RS, akademik prof. dr Vojislav Maksimović, istakao je zadovoljstvo što je i ove godine dio susreta koji nose imena srspskih velikana.

Na akademiji je dodijeljena prestižna nagrada za životno djelo “Vladimir Ćorović”, a prema odluci žirija, dobitnik ovogodišnje nagrade je akademik Vasilije Krestić. Akademik Krestić iz opravdanaih razloga bio je spriječen da posjeti Gacko i lično primi nagradu, pa je tokom večeri pročitano njegovo pismo zahvalnosti. U ime slavodobitnika, nagradu je preuzeo predsjednik Kluba gačana u Beogradu, Svetozar Crnogorac.

Ovogodišnjoj akademiji prethodilo je otvaranje izložbe slika sa Devetog saziva likovne kolonije „Gacko-Klinje 2016“. Kulturno-umjetnički program je upotpunio svečano veče, pa je tako sve pristutne pozdravio Hor „Sv. Novomučenik Stanko“ iz Nikšića, glumac Željko Kasap, kao i učenice SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka, Anđela Adžić i Stefanija Okiljević.

I ove godine, susreti su okupili brojna imena poznatih istoriografa iz R. Srpske, Srbije, Crne Gore, a na zadovoljstvo organizatora, učešće su imali i istoričari iz Rusije i Grčke, te istoričari iz Austrije, čiji je dolazak dao legitimitet naučnom skupu.

Danas su istoričari posjetili Spomen sobu borcima otadžbinskog rata u Gacku, nakon čega je uslijedila prijepodnevna sesija na kojoj će istoričari izložiti svoje referate na temu „Pisci srpske istorije“. Tokom dana, u planu je i posjeta SŠC „Pero Slijepčević“, u čijim su klupama sjedili i neki od učesnika, danas vrsnih istoričara.

Rad Naučnog skupa istoričara se nastavlja do 25. septembra, gdje će posjetiti i Bileću u kojoj se večeras na Akademiji dodjeljuje nagrada „Svetozar Ćorović“, a preostali dani rezervisani su za naučna izlaganja i posjete kulturno-istorijskim znamenitostima ovog kraja.

Podsjećamo, Ćorovićevi susreti održavaju se u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Gacku i Bileći, pod pokroviteljstvom Opština Gacko i Bileća, Ministarstva nauke i tehnologije RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podijelite vijest