Osvećenje Hrama Svetog Petra Cetinjskog u Medanićima

Nadomak Gacka, sa „onu stranu polja“ uz planinu Bjelasnicu, paralelno sa Nadanićima prostire se selo Medanići. U tom selu već nekoliko decenija živi od osamnaest do dvadeset porodica (prezimena: Milićević, Grčić, Pušara, Rambat i Vulović). S obzirom na činjenicu da se u Medanićima (pored zaposlenja na Termoelektrani) gotovo svako domaćinstvo uspješno bavi stočarstvom i s obzirom na ohrabrujući podatak da se u selu rađaju djeca i grade kuće, slobodni smo procijeniti da je u ovom selu život prisutan i da je u budućnosti opstanak Medanića neupitan.

Dobronamjernost žitelja ovoga patriotskog kraja i toplina koju pokazuju u odnosu sa sveštenikom, opšte poznato držanje Medanića prilikom uporne titoističke propagande i pritisaka čije razmjere prevazilaze opis u ovom kratkom obraćanju, navele su me da se svesrdno uključim u njihovu inicijativu i da srdačno pristupim njihovoj želji za izgradnju omanjeg hrama.

Hram Svetog Proroka Ilije u Nadanićima je duhovno opsluživao potrebe žitelja brojnih sela pa tako i Medanićana, stoga ovaj narod ne pamti da je ikada u selu postojala Pravoslavna Bogomolja, dok dostojno održavano groblje govori o bogobojažljivosti žitelja i poštovanju prema odista velikim i poštenim precima, mučenicima i trudbenicima u teškim vremenima potonjih vijekova.

Ta ljubav i zahvalnost prema precima obavezala je Medanićane da realizuju tinjajuću ideju o izgradnji hrama u njihovom selu.  U ne tako davnom periodu koji je za nama, „Termoelektrana-Gacko“ je od Medanićana otkupila oveći komad zemlje u polju. Ta zemlja je dostojno isplaćena i u mnogome pomogla njihove kućne budžete i dala im dodatnu mogućnost da školuju svoju djecu i prilično se materijalno utvrde na svojoj postojbini. S obzirom da su pomenutu zemlju „krvavo“ zaradili njihovi đedovi u Americi i „po bijelom svijetu“, današnji Medanićani su prostoti riječi jednog od seljana: „Oče, sramota me je uzeti onaj novac, oni su ga zarađivali po američkim rudnicima…Slava Bogu i fala njima…crkva bi mi savjest umirila“, definisali svu veličinu namjere i opravdanost ove inicijative.

Preosvešteni Vladika Grigorije je medanićki hram posvetio Svetom Petru Cetinjskom Čudotvorcu, gospodaru Crne Gore i Brda, a Visokopreosvešteni Mitropolit Crnogorsko-primorski, budući upoznat sa činjenicom da je ovo prvi hram u Hercegovini posvećen njegovom gorostasnom prethodniku, posrestvom rektora Cetinjske Bogoslovije poslao je kivot sa česticom moštiju Čudotvornog Petra i time obradovao čitavu „gatačku valu“.

Samo osvećenje hrama, u subotu 18. jula 2015.godine, možemo okarakterisati kao neobičnu i odviše svečanu duhovnu radost. Božanstvenom službom načalstvovao je Preosvešteni Vladika Grigorije uz sasluženje velikog broja sveštenika, đakona i vjernog naroda.

Medanićani su nakon Svete Službe Vladici poklonili ikonu na kojoj je izobražen zagrljaj naša dva najveća Čudotvorca, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski što ima veliku i sasvim jasnu simboliku.

Veoma nadahnutom besjedom Preosvešteni je pozdravio prisutne, a u ime domaćina pozdravnu besjedu izgovorio je Kosta Milićević.

Naravno, domaćini su se potrudili da svi prisutni učestvuju u trpezi ljubai i da se u radosti družimo do pred veče.

Osvrt na svečev „program“ službe Bogu i Rodu:

                Mi po svojoj sujeti i samodovoljnosti imamo težnju da se sve što ima vrijednost u okvirima naših zemaljskih planova ima desiti za našega vakta. Ovaj čudesni čovjek, jedan od najvećih Srba i najveći Crnogorac koji je zemljom hodio i na kraju krajeva vladiku Rada rodio, nije imao sujetne težnje. Radio je ono što je bilo do njega po uzoru na onu drevnu hrišćansku mudrost: „Vi sijte, a drugi će žnjeti, zato što i vi žanjete ono što su drugi sijali“!

                Veliki Čudotvorni Petar je imao tri životna zadatka, tri životna plana i programa, tri glavna projekta: da izmiri Crnogorce, da nahrani Crnogorce, da oslobodi Crnogorce od Agarjana. Usnuo je u Gospodu, a nit’ je vidio site, nit’ je vidio izmirene, nit’ je vidio oslobođene crnogorce! Sa kakvim je krstom otišao Hristu ovaj čovjek to samo on i Bog znaju.

                Radujte se svi Gačani što sada imate hram posvećen ovome svecu, a naročito vi Medanićani koji ste vidjeli djelo ruku svojih i Blagoslov Božiji koji je počinuo na ovom trudu vašem!

 

Otac Danilo

Podijelite vijest